Lyt til artiklen:

Præcisionssåning fra 2-18 km/t med den nye ValoTerra Ultimate

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Den nye ValoTerra Ultimate er designet til at kunne plante frø fra 2-18 kilometer i timen uden at gå på kompromis med dybde og ujævnheder,

- Hastighed giver mening, når den er kontrolleret og det kan det her koncept, siger Levillain Nicolas der er Teknisk salgstræner hos Monosem

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Her ses det indvendlige af såhjulet med den lange elevator som transporterer frøene ned til jorden. Der er vaccum i selve såhuset hvor resten af vejen for frøet er frit fald. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Doseringen af frø er bygget på vaccum i såhuset og helt almindelig frit fald uden luft tilsat til at skyde frøene ned mod jorden. Doseringshuset er udstyret med glatte skiver til såhjulet, som er en patenteret indsats og elektrisk drevet.

Derefter sættes frøene på plads i det patenterede lille cellehjul/læssehjul, som indsætter hver af dem i børstetransportøren takket være et styrestangsystem, og til sidst falder de ned i jorden med en hastighed der passer til fremdriften af traktoren. Børstetransportbåndet er arvet fra John Deere, og er rillet for at sikre optimal transport og mindre slid.

For at opretholde en optimal fremspiring ved høje, mellemstore og lave hastigheder har Monosem udviklet Active Seed Guidance, som tilpasser sig kørehastigheden, og er baseret på en børstetransportør, som holder fast på frøene hele vejen ned til jorden, hvor frøene falder ned med en hastighed, der er passer med traktorens arbejdshastighed, det skulle gøre den meget god til at håndtere både store som helt små frø.

I videoen kan man se den i aktion hvordan kosten transporterer frøene. Der var rigtige frø med igennem og det var næsten ikke til at fange når den kørte med en hastighed på mellem 12-18 kilometer i timen.

rich-media-4
Monosem præsenterede tidligere på året deres nye gødningskasse FertiSmart. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Nyt gødningssystem på ValoTerra med Feritismart

ValoTerra Ultimate kan også sprede en korrekt gødningsmængde ved høj hastighed takket være FertiSmart, den nye pneumatiske gødningsenhed, kan tildele op til 450 kilo pr hektar på en otte-rækket såmaskine (75 cm rækkeafstand) ved 15 km/t. På gødningskassen er der kommet individuelt el-drev på alle udmadere, som gør at man nu kan køre sektionskontrol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

MicroSmart gør det muligt at påføre frøet ernærings- og beskyttelsesløsninger ved såning, der kan påføres to produkter på samme tid, eksempelvis startgødning og insektmiddel fra to separate beholdere pr. enhed.

rich-media-6
Hver udmader er el-drevet og kan sektionslukke. Foto: Esben Henneberg Nielsen.