sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Den vigtige søvn

00:00
Hastighed: ???x
03:56

Hvis du ikke får nok søvn kan din opmærksomhed være svækket, hvilket kan blive et problem for dig, specielt hvis du skal styre store maskiner eller på anden måde betjene udstyr, som kan være til fare for dig selv eller andre.

Generelt siger videnskaben at man skal have mellem 7 til 9 timers søvn, men det kan variere fra person til person og gennem livet, hvor meget søvn man egentlig har brug for.

Derfor er søvn vigtig

I en travl hverdag hvor det kan virke som om, at alle mulige udefrakommende omstændigheder og frivillige og sikkert ganske sjove aktiviteter driver rovdrift på døgnets sparsomme 24 timer, kan det være yderst fristende lige at barbere en smule af søvnen for at få tid til lidt mere. Det kan enten være ved at gå senere i seng eller ved at stå tidligere op.

Hvad du vælger, gør sådan set ikke den store forskel, så længe konsekvensen er, at du får mindre søvn. Og det er et tveægget sværd, for hvad der måske umiddelbart kan virke ganske smart og som en måde at få mere overskud (forstået som tid) i hverdagen, kan ende med det stik modsatte resultat. For hvis man er uoplagt, kan det, som du muligvis har erfaring med, være svært at opretholde den samme produktivitet, som man har, når man er veludhvilet og frisk og klar på dagens strabadser.

Det kan ende med at blive lidt af en ond spiral, for hvordan indhenter man det, man ikke har nået? Ved at arbejde længere tid! Hvilket så bare gør, at der er tid til endnu mindre sjov, og at du nok dermed måske også går endnu senere i seng.

Men det forklarer kun indirekte, hvorfor søvn er vigtigt. Rent fysiologisk er der naturligvis også en grund til, at vi mennesker - og dyr - i den ene eller anden forstand sover og bruger en ganske betydelig del af hele vores liv på at sove. Ellers ville søvnen i hvert fald være en mærkelig konstruktion.

Det sker, når vi sover

Grunden til, at søvn er så vigtigt, er faktisk, og måske ikke så overraskende, et spørgsmål, som forskere har funderet over gennem lang tid. Flere aspekter af svaret eller løsningen på den gåde ligger stadig hen i det uvisse og mangler at blive opklaret, så det er et ganske aktivt forskningsfelt.

Måske har du hørt om forskellige søvnfaser, dem findes der fire af (N1, N2, N3 og REM). Mens man sover, gennemgår man en række cyklusser, som hver varer omkring halvanden time og indeholder alle fire faser. Dette har man fundet ud af ved at bruge elektroder. Men selvom afdækningen af disse faser på sin vis forklarer, hvad der sker, når vi sover, forklarer det stadig ikke, hvorfor det sker. Så nu kommer der lige en omgang med de gode effekter, som søvnen har.

Når vi sover, bliver der dannet nogle stoffer, som bl.a. forbedrer immunforsvaret og hjælper med at bekæmpe f.eks. infektioner. Deraf kan det afledes, at man faktisk har en større risiko for infektionssygdomme, hvis man ikke får sovet ordentligt.

Som du, og alle andre mennesker, naturligvis har erfaret, bliver man frisk af at sove. Det skyldes, at vi, forstået som vores krop og hjerne, under søvnen får ro (og kropstemperaturen sænkes) til at genopbygge sig selv og reparere "slid". Dette sker, fordi vi under søvnen danner nogle hormoner, som hjælper med netop dét; altså reparationen af og genopbygningen af vores trætte krop og hjerne.

Også blodkarrene får tid og ro til at blive holdt sunde. Så helt logisk må det jo betyde, at det kan være decideret farligt ikke at sove ordentligt og dermed, at det er en mægtig god idé at prioritere søvnen og skabe så gode omstændigheder som muligt for den gode søvn.

Noget der kan være med til at skabe den gode søvn er en ordentlig seng, hvor du får den støtte du har brug for. Anskaf dig også gerne en pude og dyne der passer til dig i forhold til varme og fasthed.

Derudover kan det være en fordel at sænke temperaturen i soveværelset, da man tit sover bedre ved en lavere temperatur. Der findes en masse råd omkring søvnhygiejne på nettet, som du kan kigge nærmere på, hvis du savner flere forslag.