Lyt til artiklen:

Kursus giver bedre kommunikation i stalden

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Konsulentvirksomheden Trintrin er nået midtvejs i projektet "Kreativitet og mental sundhed i virksomhedsledelse", som foretages med de tre store landbrug Kokkenborg på Sydfyn, Go-Gris ved Horsens og Overgaard Gods ved Mariager Fjord. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Projektet består af et kursusforløb over 12 måneder, hvor ledere blandt andet har skullet interviewe medarbejderne og inddrage nye, kreative metoder i møderne. Der har været tusset, papir, mindmaps og fokus på fællesskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt sammen noget, der skal være med til at starte samtalen om mental sundhed og få øje på den enkeltes særlige kompetencer. Det handler om at få værktøjer til at skabe nyt, se nye løsninger, samle på idéer og sætte dem i spil i det daglige, siger Trine Frøslev fra konsulentvirksomheden Trintrin.

Ændret adfærd

Ifølge lederne på de tre landbrug låser kreativitet i hverdagen op for mere kommunikation og mere ærlighed i det daglige arbejde. I midtvejsevalueringen giver lederne desuden udtryk for, at de kreative elementer betyder at:

  1. Medarbejdere, som ofte holder sig tilbage i samtalen, tør stå frem.
  2. Udenlandske medarbejdere får udtrykt sig mere, fordi det sproglige fokus fjernes fra dem.
  3. Kommunikationen mellem ledere og medarbejdere bliver mere ærlig og ligeværdig, fordi ingens krusedulle er bedre end andres.

Ledere skal gå forrest

Men selv om midtvejsevalueringen altså viser stor succes på nogle områder, viser den også, at den mentale sundhed i stalden ikke ændres over natten.

- Der skal en vedvarende indsats til, og især i travle perioder har det vist, at det kan være svært. Derfor er det afgørende, at lederne i de 3 landbrug går forrest og holder fast i fokus, siger Trine Dueholm, der driver Trintrin sammen med Trine Frøslev.

Det er direktør Jonas Würtz Midtgård, Go-Gris, enig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal være med i front, hvis vi skal kunne drive moderne landbrug og tiltrække og fastholde de gode medarbejdere. Vi skal stå sammen som team, og vi skal kunne snakke om de ting, der er behov for, siger han.

Ender med pixibog

Projektet med de 12 måneders kursusforløb er finansieret med en bevilling fra Velliv Foreningen på 762.208 kroner. Projektet indsamler viden og værktøj fra sammen, og udgiver først i 2023 en pixibog med læringen. Bogen vil være at finde på landbrugsinfo.dk, og kan inspirere andre virksomheder.

Sparringspartner er Landbrug & Fødevarer, der ligeledes arbejder med mental sundhed i landbrugene. Evalueringsfirma Ineva følger og evaluerer hele projektet.