Lyt til artiklen:

Landbrugsnedskrivninger giver plus

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Sydbank har netop offentliggjort sit seneste kvartalsregnskab med et resultat på 1.521 millioner kroner før skat. Nedskrivninger på udlån med videre udgør en indtægt på 87 millioner kroner - heraf dog kun tre millioner kroner i tredje kvartal 2022.

Landbruget bidrager positivt til indtægten på nedskrivninger. Sydbanks saldo for nedskrivninger på landbruger faldt med mere end 16 procent i de seneste tre kvartaler sammenlignet med de tre første kvartaler i 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved årsskiftet udgjorde nedskrivnings- og hensættelsessaldoen vedrørende landbrug, jag, skovbrug og fiskeri 283 millioner kroner, mens beløbet den 30. september var nedjusteret med 46 millioner kroner til 237 millioner kroner. Det er både svinebrug og kvægbrug, der bidrager til den positive udvikling i Sydbanks kvartalsregnskab, mens planteavlen bidrager stort set uændret til nedskrivningssaldoen, hvorimod kategorien landbrug i øvrigt er vokset fra 47 millioner kroner til 66 millioner kroner.

Større udlån

Sydbank har udlån og garantier til landbrug, skovbrug og fiskeri på 4,261 milliarder kroner opgjort den 30. september. Det er en stigning siden årsskiftet på 367 millioner kroner, svarende til 9,4 procent.

Bankens udlån og garantier er 30. september nogenlunde ligeligt fordelt med lidt mere end en milliard kroner på driftsgrenene svinebrug, kvægbrug og planteavl samt øvrige landbrugsudlån.

Men sammenligner man med status ved årsskiftet, kan man konstatere, at udlån og garantier til svinebrug er vokset markant med 33,62 procent fra 815 millioner kroner til 1089 millioner kroner.

Modsat har kvægbrugene høvlet af på gælden. Her udgjorde udlån og garantier 1216 millioner kroner ved årsskiftet, men er nu faldet til 1039 millioner kroner - et fald på næsten 15 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udlån er garantier til planteavl er i samme periode steget med syv procent til 1066 millioner kroner, og kategorien landbrug i øvrigt er også steget en smule siden årsskiftet.