Lyt til artiklen:

Økologisk soholder har fået ro i maven med fembenet strategi

00:00
Hastighed: ???x
05:10

Hvad gør man, når ens fremtidsplaner pludselige ændrer sig markant, og endda truer ens virksomheds levegrundlag?

Netop det spørgsmål står Rasmus Henneberg og hustruen Louise over for, da jorden, hvor de driver deres økologiske sohold, er blevet solgt til et energiselskab. Det skete, da ejeren af jorden, som også var Rasmus Hennebergs gamle chef og tidligere samarbejdspartner, ville på pension. Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultatet er, at vores lejede jord har en potentiel udløbsdato. Uden den vil vi ikke kunne drive vores sohold videre. Så vi har haft mange tanker oppe at vende: Skal vi stoppe, flytte et andet sted hen eller bare lukke ned og lave noget helt andet?, siger Rasmus Henneberg, der har været selvstændig siden 2009.

Siden produktionen startede på Bækkelund er den tredoblet, og der afsættes nu 12 til 14.000 smågriser fra søer på friland, direkte til en nordjysk aftager.

-Det er en fantastisk aftale, og vi driver en fantastisk virksomhed. Men nu står vi et sted, hvor det ikke er os selv, der bestemmer, hvorvidt vi skal fortsætte eller ej. Det er en mærkelig situation at stå i, og der er ingen tvivl om, at det har været anledning til mange tanker, siger Rasmus Henneberg.

Tilpasset drømmene

Han har aldrig haft en strategi for driften, men har kørt det hele som det kom. For som han selv påpeger, så knuser man som landmand problemerne i den rækkefølge, de kommer.

Men da virksomhedens omstændigheder pludselig ændrede voldsomt karakter i kraft af frasalget af jorden, pegede hans revisor i Velas ham i retning af Winnie Rodam, der er virksomhedsrådgiver i Velas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har i flere år bestredet flere stillinger på direktionsniveau i ind- og udland og har derfor en særlig evne til at se en virksomheds oplagte udfordringer og muligheder. I halen på analysen lægger hun sammen med virksomhedsejerne en strategi og en slagplan, så de ikke bare overkommer udfordringerne men også udvikler virksomheden.

- Vores revisor indså jo, at vi havde behov for en strategi eller i hvert fald behov for at gøre noget. Jeg havde ikke den store tiltro til at skulle sidde at tale om SWOT-analyser og drømme. Jeg mente jo ikke, at det ville ændre den måde, jeg klarede hverdagen på. Men jeg må bare i dag erkende, at det har haft en kæmpestor betydning for os og ikke mindst vores virksomhed", siger Rasmus Henneberg, der bliver bakket op af hustruen.

- Vi havde indset, at vores familieliv, børn og friheden ved at være selvstændige var det vigtigste for os. Derfor hjalp hun os med at få tilpasset virksomheden netop den virkelighed, vi stod i. Det har været en stor hjælp", siger Louise Henneberg.

Spiller på flere heste

Over et par måneder fik parret besøg af Winnie Rodam, der fik kogt parrets ønsker ned og klarlagt virksomhedens styrker. Det resulterede i en strategi, hvor virksomheden nu har fem strategipunkter, så den på sigt har flere ben at stå på, uanset hvordan udfordringen omkring den solgte jord falder ud.

Præcis, hvad de enkelte ben går ud på, vil Rasmus Henneberg ikke løfte sløret for. Men han ved nu nøjagtigt, hvad han skal gøre, hvis forskellige scenarier udspiller sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men jeg kan sige så meget, at der bl.a. er investeringer, ejerandele i andre virksomheder og noget bestyrelsesarbejde, som jeg netop har taget en uddannelse i. Man kan sige, at vi nu spiller på flere heste i stedet for at spille det hele på en enkelt, siger Rasmus Henneberg.

Han er ikke i tvivl om, at det har skabt værdi at få nye øjne på bedriften. Strategien udmøntede sig i en virksomhedspræsentation, som efterfølgende er præsenteret for samarbejdspartnere, hvor især banken havde en positiv respons, fortæller Rasmus Henneberg.

Også Louise Henneberg er begejstret for strategien.

- Vi har sået nogle frø, som gør, at vi får andre indtægtskilder og dermed kan fortsætte det liv, vi har nu, selv hvis vi ikke har vores griseproduktion længere. Det giver en enorm ro og en god følelse i maven, for pludselig skal vi ikke længere være bange for at miste vores levegrundlag - det har vi stadig, uanset om vi har griseproduktionen eller ej, siger Louise Henneberg.

Tankerne koges ind

Ifølge Winnie Rodam, der gennem sin karriere har lagt en del strategier og udviklet større og mindre virksomheder, så er det vigtigt, at man som Rasmus og Louise er tro imod strategien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vigtigste ved en strategi er, at man rent faktisk følger den. Den må aldrig blive lagt i skuffen og så støvet, når perioden er udløbet. Det giver først værdi, når man bruger den som en ledestjerne, og man ved, om man skal gå til højre eller venstre, siger hun.

Hun peger især på, at en strategi er vigtig at have, når man står over for en stor skillevej rent professionelt.

- Når man måske står og har et væld af tanker i hovedet, så skal man sørge for at kondensere det i en sådan grad, at det kan nedfældes på papir og være operativt. Jeg laver mange strategier for landmænd, der har tusinde tanker i begyndelsen, men hvor vi så i fællesskab får det kogt ned til enkelte punkter, de kan løbe efter. Min fornemste opgave som rådgiver er her at få bragt alle muligheder i spil og så finde ud af, hvad der er realiserbart, afslutter hun.