Lyt til artiklen:

Grønne organisationer kræver markante krav til landbruget

00:00
Hastighed: ???x
04:57

En markant omlægning af landbruget ikke kan vente et minut mere. Sådan lyder meldingen fra en lang række grønne organisationer.

Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet kræver, at landbruget leverer markante reduktioner de næste få år. Landbruget skal ifølge partierne levere reduktioner, der sikrer, at Danmark opfylder det høje spænd af Danmarks 2025-klimamål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kravet svarer konkret til omkring 3,5 millioner ton CO2, og dermed hæver partierne ambitionsniveauet markant i forhold til, hvad der tidligere har været meldt ud i debatten om landbrugets grønne omstilling, skriver organisationerne i en fælles pressemeddelelse.

Partierne siger også i udmeldingen, at landbruget i fremtiden skal fylde mindre, dyrke mindre foder til færre dyr, og i stedet dyrke mere mad direkte til mennesker. Udspillet høster store roser fra grønne organisationer, der glæder sig over udspillet.

Tre røde principper

I et debatindlæg i Information i dag beskriver de tre støttepartier tre principper med krav til landbruget:

Det første princip er, at landbruget skal levere reduktioner her og nu. Reduktioner i landbruget skal sikre, at Danmark som minimum når 54 procent reduktion i 2025, svarende til overliggeren på det klimamål vi har fastsat på 50-54 procent i 2025. Vi skal droppe ideen om, at vi kan nøjes med at reducere Danmarks samlede udledninger med 50 procent i 2025.

Det andet princip er, at det er forureneren, som betaler. Det kan ikke passe, at industrien og almindelige danskere skal betale en klimaafgift, mens landbruget slipper. Så længe det er tilfældet, er det os alle, der betaler for landbrugets forurening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sidste princip er, at landbruget i fremtiden skal fylde mindre, dyrke mindre foder til færre dyr, og i stedet dyrke mere mad direkte til mennesker. Vi skal genopfinde dansk landbrug i en grønnere retning. Det er en fælles opgave, som kræver politisk vilje og investeringer, så et mere plantebaseret landbrug kan sikre, at Danmark kan brødføde flere mennesker, frigøre plads til natur og biodiversitet og tackle Danmarks største klimaudfordring.

Flere plantebaserede fødevarer

De grønne organisationer er helt på linje med de røde støttepartier.

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, skov og natur i Greenpeace siger:

- Enhedslisten, Radikale, SF og Alternativet viser sig nu klar til at smøge ærmerne op for alvor. Det er præcis det, vi har brug for. Landbrugets enorme produktion af køer og svin er den største udfordring overhovedet for både Danmarks klimagasudledninger og for vores nødlidende natur. I stedet for at udsætte den uundgåelige omlægning af landbruget, må vi tage fat nu. Det er de næste få år, der bliver afgørende, siger Kristine Clement.

Lars Midtiby, Direktør i Danmarks Naturfredningsforening, siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en stærk udmelding fra støttepartierne dagen før valget. Det er helt afgørende for at nå vores klimamål, at landbrugets bidrag til den grønne omstilling bliver markant større de kommende år. Jeg er helt enig i, at det skal ske gennem et større fokus på plantebaserede fødevarer og at det mest effektive redskab er en høj CO2e-afgift på landbruget. Det glæder mig at støttepartierne står sammen om det budskab, siger Lars Midtiby.

Marie Rørby, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse, siger:

- Støttepartierne viser sig virkelig klar til at tage tyren ved hornene med deres udmelding, og det er en gamechanger for vores natur, miljø og klima. Vi kan de næste år få et markant grønnere land med både mere natur og et langt mere klimavenligt landbrug, hvis politikerne tager fat nu, siger Marie Rørby.

Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, siger:

- Det er en stærk udmelding fra Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale, og forhåbentligt vil flere partier slutte sig til. Vi har netop fået dystre advarsler om klimakrisens udvikling fra FN's generalsekretær, og det bør stå klart for alle ansvarlige politikere, at tiden er ved at rinde ud, hvis vi skal undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne. Derfor må og skal vi tage fat på en markant omstilling af landbruget med det samme, siger Tim Whyte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bjarke Møller, direktør i Rådet for Grøn Omstilling, siger:

- De grønne støttepartier sætter fingeren på det ømme punkt i dansk klimapolitik. I alt for mange år har landbruget fået en fribillet til mere forurening. Der bør indføres en høj CO2-afgift, vi skal have flere plantebaserede fødevarer og meget mindre kødproduktion. Og så skal lavbundsjorde tages ud, så der bliver plads til mere natur og biodiversitet. De fire støttepartier giver et løfte om at få sat fart på den grønne omstilling af landbruget, og det er der virkelig brug for, siger Bjarke Møller.