Lyt til artiklen:

Task Force giver råd og vejledning om etablering af biogas

00:00
Hastighed: ???x
01:51

Sønderjysk Landboforening har taget initiativ til etablering af en samlet enhed med erfarne rådgivere på biogasområdet.

Der er massiv interesse for biogas i denne tid, og der er derfor stor efterspørgsel på rådgivning fra både leverandører af biomasser og investorer i markedet. Standard for aftaler på området er kompliceret, og rigtig mange efterspørger en samlet rådgivningsenhed, som kan håndtere de mange spørgsmål og behovet efter viden, skriver SLF i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor har SLF taget initiativ til at etablere en samlet enhed med erfarne kompetencer på biogasområdet på et samlet rådgiverhold, oplyser initiativtager Anders Andersen, udviklingschef i SLF, som også har været en del af stiftelsen af Landbrugets Biomasseleverandører.

Rådgivningen som efterspørges, indeholder alt omkring leverandørforhold - eksempelvis:

  • Aftaleforhold mellem leverandører og anlæg
  • Samarbejds- og ejerskabsmodeller mellem biogasanlæg og landmænd
  • Prissætning og vilkår for biomasser
  • Aftale om håndtering af klimaværdier
  • Stiftelse af leverandørforeninger
  • Returfraktion og indhold (næringsstoffer og sikkerhed for kvalitet)
  • Aftaleforhold ved nye teknologier som tilknyttes biogassen (Ptx, Grøn Brint, Grøn Biorafinering med videre).

- Samarbejdet om biogas er blevet fortsat mere kompliceret, og nu er klimaværdier også blevet et element, som man skal forholde sig til. Formålet med denne taskforce er netop at understøtte det samarbejde, så alle parter opnår gevinster på både kort og lang sigt. Derfor har vi indgået en samarbejdsaftale med Seges Innovation om at kunne trække på deres ekspertise, siger Anders Andersen.

Anders Andersen fortsætter:

- Vi vil med dette nye tiltag ikke konkurrere med de lokale planteavlsrådgivere eller andre lokale aktører, som er i markedet i dag - dem ser vi som naturlige samarbejdspartnere. Men vi må erkende, at med den efterspørgsel og interesse, vi oplever i markedet, mangler der en enhed, som tager denne opgave. Det er simpelthen nødvendigt at sikre bedre rådgivning, hvis både industrien og leverandørerne skal komme godt i mål med udvidelserne, siger udviklingschefen i SLF.