Lyt til artiklen:

Søg penge til udtagning af lavbundsjorder op til ti hektar

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Abonnementsartikel

Klimaskovfonden åbner en ny ansøgningsrunde, hvor private lodsejere kan søge støtte til at udtage lavbundsjorder eller rejse skov.

Lodsejere kan nu søge støtte til at gennemføre klimaprojekter, der kan bidrage til at reducere CO2-udledning. Klimaskovfonden har netop åbnet en ny ansøgningsrunde og afsat 3,5 mio. kr. til at støtte lavbundsprojekter på private jorder på op til ti hektar med mindst 12% kulstofindhold. Det vurderes at der i Danmark findes 40.000 hektar lavbundsjorder under ti hektar.

I en pressemeddelelse skriver fonden, at den vil afprøve en ny og mere forenklet proces, samt en ny metode for klimaberegning på små lavbundsprojekter på et mindre antal projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opererer med en simpel forundersøgelse og vurderer, at der er et stort potentiale for mindre lavbundsprojekter. Derfor afprøver vi i denne ansøgningsrunde en ny metode, som vi senere kan opskalere til større projekter," siger Mikael Kirkebæk, der er chefkonsulent i Klimaskovfonden.

Beholder ejerskab og effekt

Som lodsejer beholder man ejerskabet over sin jord, men Klimaskovfonden er med til at finansiere skovrejsning og lavbundsudtag på arealerne ud fra krav og retningslinjer for støtte.

Vigtigt er det dog også, at Klimaskovfonden finansierer projekterne ved at indsamle midler fra virksomheder og privatpersoner som frivillige bidrag til den danske klimaindsats. Det betyder, at en lodsejer selv kan beholde den CO2-effekt, der opnås ved projektet og lade den indgå i sit eget klimaregnskab.

Som lodsejer skal man selv komme med et bud på prisen for projektet på baggrund af de kriterier, som Klimaskovfonden har fastsat. Prisen og den forventede klimaeffekt giver tilsammen projektets omkostningseffektivitet, som er det, Klimaskovfonden vurderer projekternes potentiale ud fra.

Ansøgning foregår via Klimaskovfondens hjemmeside.