Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
DLF-formand: Vi har brug for nye forædlingsteknikker
- Det vil klæde den kommende regering, hvis de kan være lidt mere behjælpelige med at løse en af de største udfordringer, vi har som forædlingsvirksomhed i Europa; nemlig at fastholde vores konkurrencekraft i forhold til omverdenen, ved at sikre adgangen til nye planteforædlingsteknikker, lød det fra formand Christan Høegh-Andersen ved DLFs generalforsamling i Nyborg 22. oktober.
Han forventer nemlig, at en kommende regering er positivt indstillet overfor nye teknikker, da det ellers vil være umuligt for landbrugssektoren at opfylde klimamålene.
- Her i valgkampen har alle politikere travlt med at advokere for, at landbrugsproduktionen skal være mere bæredygtig, men de burde have mere travlt med at give os de konkrete værktøjer, der skal til for at nå målet. Adgangen til de nye forædlingsteknikker skal prioriteres, så vi kan fastholde vores globale konkurrencekraft på planteforædlingen, sagde Christian Høegh-Andersen fast, samtidig med at han slog fast, at det er afgørende for branchen fortsat at have adgang til plantebeskyttelsesmidler.
Udvikling over afvikling
Også diskussionen om CO2-afgifter kom formanden ind på i sin beretning. Han pegede på, at man i landbruget arbejder med naturgivne biologiske processer, som arbejder sammen i et kompliceret samspil.
- Udfordringen bliver at få lavet et regnskab, hvor udledningernes størrelse afhænger af jord, klima, afgrøder, dyrehold, management, teknologi og så videre, så der bliver nogle håndtag, der dokumenterbart kan reducere udledningerne. Den viden findes slet ikke i dag, hvorfor det er en billig politisk omgang, mente Christian Høegh-Andersen.
Han opfordrede i stedet til at man fastholder eksporten af plante- og bioteknologibaserede fødevarer.
- Når vi også skal udvikle den animalske produktion, er det fordi, at særligt Asien og Afrika driver en markant stigning i forbruget af animalske proteiner, som ingen forventer stopper foreløbig. Nedlægger vi produktionen i stedet for at bruge vores unikke kompetencer til at finde løsninger, får vi blot en meget betydelig lækageeffekt, fordi produktionen flytter til andre og mindre klimaeffektive lande, konstaterede Christian Høegh-Andersen, og fortsatte.
- Vi skal i Danmark sætte os i spidsen for at udvikle en klimaeffektiv landbrugsproduktion, så vi på en og samme tid producerer mere mad til en stigende befolkning på et mindre areal - samtidig med, at vi driver udviklingen af nye teknologier med globalt potentiale. Vores nationale klimaaftryk udgør en lille del af det globale klimaaftryk, men vi har kompetencerne og ressourcerne til at gøre en kæmpestor forskel via danske klimaeffektive landbrugs- og fødevareprodukter, afsluttede han.