Lyt til artiklen:

Grisebranchen vil løfte dyrevelfærden markant

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Branchen ønsker at vise både forbrugerne og politikerne, at branchen ønsker at løfte dyrevelfærden og i på nogle områder gå videre end lovgivningen kræver.

- Vi skal vise, at er ambitiøse omkring vores erhverv, når det gælder dyrevelfærd og kvaliteten af vores kød. Det skal vi vise for at opretholde vores konkurrencekraft og sikre gode rammevilkår, sagde Erik Larsen i sin beretning på Grisekongres 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er et par af delmålene i visionen for 2050, som både Sektion Gris under L&F og Danske Svineproducenter står bag:

  • Branchen anbefaler allerede nu at bygge til løse diegivende søer, hvis man skal have nye staldanlæg. De anbefaler også installering af linespil eller mulighed for hyppig udslusning af gylle.
  • I 2025 vil vi kun anvende verificeret, afskovningsfri soja i foderblandingen, som vi allerede har reduceret med 40 procent i dag.
  • Antallet af danske grise med hele haler skal fordobles årligt i tre år, så mindst 4 millioner grise har hele haler i 2028. Branchen arbejder for en model, hvor der opkræves midler, der skal bruges til at præmiere de producenter, der producerer grise med hele haler.
  • Management er også en vigtig del af visionen. Branchen forventer, at man har en leder i alle danske griseproduktioner, der har ansvaret for management. Og så skal alle medarbejdere tilbydes et kursus i smittebeskyttelse og dyrevelfærd.

- Nu sidder der måske nogle af jer og tænker: Hvorfor skal vi nu være mere ambitiøse end lovgivningen? Er vi ikke bare ved at skabe øgede omkostninger? Særligt nu, hvor forbrugerne kun fokuserer på pris? Her vil jeg minde om, hvad vi så i Tyskland, hvor branchen ikke har været gode nok til at imødekomme forbrugernes ønsker. Visionen handler om konkurrencekraft på den lange bane, sagde Erik Larsen.

- I Danmark har vi altid været gode til at udvikle os og samtidig holde produktionsomkostningerne konkurrencedygtige. Det kan vi også med disse tiltag. Og vi tror på, at vi med visionen i hånden kan få den fornødne tid til at få ny viden og teknologi i anvendelse, sagde formanden.

Går man som griseproducent med en plan om at bygge ny farestald til løse, diegivende søer inden for de næste 1-2 år, så har Landbrugsstyrelsen nu afsat en pulje til fremme af dyrevelfærd og miljø. Tilskudssatsen er 9-11.000 kroner pr. faresti afhængig af stistørrelsen.

Det gode soliv

Et afgørende parameter, som grisebranchen bliver målt på, er, om branchen kan forbedre overlevelsen blandt danske grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal forbedre overlevelsen både blandt pattegrise og søer på bedrifterne. Det vil også bidrage til, at vi fastholder konkurrenceevnen. Desværre må vi konstatere, at overlevelsen for både søer og pattegrise har været faldende, sagde Christian Fink Hansen, sektordirektør, Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris i sit indlæg på grisekongressen.

I SEGES Innovation har projektet SoLiv fokus på managementtiltag og nye værktøjer, som kan øge overlevelsen blandt søer.

- Et af de nyeste værktøjer er baseret på de registreringer, I foretager. Værktøjet giver et overblik over, hvor i cyklus soen dør, hvad den dør af, og I kan samtidig benchmarke jer mod de andre soholdere, der bruger værktøjet. Det er en god idé at bruge jeres rådgiver eller dyrlæge, når I anvender værktøjet, så I sammen kan finde ud af, hvad der skal til for at løfte jeres so-overlevelse, sagde sektordirektøren.