Lyt til artiklen:

Europanyhed mindsker smitte ved mekanisk vækststop af kartofler

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Abonnementsartikel

MSR Plant Technology tager til Agromek med en ny måde at vækststoppe kartofler mekanisk

18. gang er lykkens gang. I hvert for Michael Stolberg-Rohr, der er udviklingschef og indehaver af MSR Plant Technology i Thisted. Det er nemlig antallet af forsøg, som han gennem tre år har udført på det produkt, som ekspertudvalget har valgt at give tre stjerner og prædikatet europanyhed på Agromek 2022.

Funktionen "Stængelløft of separering" til firmaets Crown Crusher har nemlig været gennem en længere fødsel, fortæller Michael Stolberg-Rohr.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det, der er i forhold til stængelløft og separering, det er forholdet imellem smitteoverførsel i forhold til safttåge og nedfaldsting fra slagleknuseren. Det er den største problematik i mekanisk vækststandsning af kartofler. Og det er den vej rundt man skal se funktionen.

Michael Stolberg-Rohr fortæller, at blandt andre Lars Bødker, landskonsulent for kartofler hos Seges, har spurgt til, om man mekanisk kunne undgå den slags smitte. Et spørgsmål, der altså gav MSR Plant Technology tre års arbejde og 18 forskellige forsøg.

- Så det er en af de ting jeg har en lidt længere historie om. Intet har drillet mig så meget med at komme i mål som det, siger Michael Stolberg-Rohr.

Han mener endelig at have ramt den rette funktion i forhold til at kunne løfte materialet frit, og skære det op uden at få væde spredt.

- Hvis du forestiller dig noget helt sammenfiltret, der løftes op af jorden, og skæres op som en hæk. Uden at der kommer saft på. Du har ikke en slaglehugger, der afgiver en mase væde, siger Michael Stolberg-Rohr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glad for stjerner

Indehaveren er også glad for, at funktionen bliver bemærket i Agromek Stars, hvor han også i 2021 fik stjerner for Crown Crusher.

- Jeg har jo været lidt heldig. Det er ikke så værst, konstaterer han beskedent, men fortæller også at modtagelsen har været god.

rich-media-4
Systemet tættere på. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

- De siger jo, at det er imponerende det kan lade sig gøre. At den i forhold til slagleknuseren kan køre 8-10 kilometer i timen, hvor knuseren kan køre 2-3 kilometer i timen. Og den bruger mindre energi, fordi den lader tingene være i så hel tilstand som muligt. Tanken er jo at gøre så lidt som muligt, siger han, og bemærker at han ikke har planer om at hvile på laurbærrene.

For ifølge ham er nøglen altid at tænke på, hvad der mangler og kan forbedres. Også selv om der nogle gange skal 18 forsøg til før det lykkes.

rich-media-5
Stængelløft of separering i fuld gang. Foto: MSR Plant Technology.