Lyt til artiklen:

23 grønne organisationer bakker op om krav til fremtidig naturlov

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Abonnementsartikel

23 grønne organisationer glæder sig over naturkrav fra støttepartier til et kommende regeringsgrundlag.

De fire nuværende støttepartier SF, R, Ø og Å stiller krav om en biodiversitetslov. En lang række grønne organisationer bakker op og mener, at en naturlov er det vigtigste virkemiddel for at vende naturens tilbagegang.

Danmark er et af de mest opdyrkede lande i verden. Derfor er 23 grønne organisationer gået sammen om at kæmpe for, hvad de kalder en redningsplan for den danske natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En central løsning, ifølge organisationerne, er en naturlov - udarbejdet med klimaloven som forbillede - som i 2030 skal sikre 30 procent beskyttet natur, hvoraf en tredjedel skal være strengt beskyttet vild natur til lands og til havs, skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

De grønne organisationerne er begejstret over kravet om en naturlov.

De fire partier kommer med et fælles krav til et kommende forståelsespapir, om at Danmark skal have en naturlov.

Grønt foregangsland

Hos præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, er der stor begejstring over partiernes udspil.

- Hvis vi i Danmark fortsat vil kalde os selv et grønt foregangsland, bliver vi nødt til at stoppe naturens tilbagegang og skabe mere plads til naturen. Når både FN, EU og alle førende eksperter konkluderer, at verden skal afsætte mindst 30 procent af vores areal til natur for at løse biodiversitetskrisen, skal Danmark selvfølgelig også tage vores del af ansvaret. Her er en naturlov med bindende mål det vigtigste tiltag, siger Maria Reumert Gjerding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Verdens Skove, glæder politisk rådgiver Pil Christensen sig over forslaget fra de fire partier, som med en naturlov vil have Danmark til at leve op til EU's biodiversitetsstrategi om at reservere 30 procent af arealet til lands og vand, hvoraf en tredjedel skal være strengt beskyttet natur.

- Det er ubetinget det vigtigste grønne forslag, som er kommet i denne valgkamp. Lige nu er Danmark europæisk bundskraber, når det kommer til naturen. Vi har under en procent vild natur og ligger langt under vores europæiske naboer, når det kommer til beskyttet natur. Hvis vi skal sikre en rig og mangfoldig natur til vores efterkommer, er en naturlov med bindende mål den helt rigtige vej at gå, siger Pil Christensen.

Forbillede for en naturlov

Ifølge de fire partier får det nuværende biodiversitetsråd som opgave at udarbejde forslaget til en naturlov, med klimaloven som forbilledet.

Loven skal sikre, at Danmark kan leve op til EU's biodiversitetsstrategi om 30 procent beskyttet natur, heraf en tredjedel strengt beskyttet natur.

- Biodiversitetsrådet kan få en hovedrolle med udarbejde af oplæg til en biodiversitetslov og samtidig sikre, at den danske naturindsats baserer sig på stærk faglighed, siger Knud Flensted, biolog hos Dansk Ornitologisk Forening BirdLife.