Lyt til artiklen:

Fire partier stiller krav om 30 procent beskyttet natur

00:00
Hastighed: ???x
03:07

For første gang i valgkampen kommer et fælles krav fra de grønne partier i folketinget til en kommende regering.

- Hvis rød blok igen har flertal efter valget, så bliver det helt afgørende for deres opbakning, at der indskrives en konkret plan for udarbejdelse af en Naturens lov i et nyt regeringsgrundlag, skriver SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet i en fælles udmelding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når en ny regering tiltræder, med deltagelse af eller på de fire partiers mandater, så skal Biodiversitetsrådet have i opdrag at udarbejde et udkast til en bindende Naturlov inden 1 år, som ved lov forpligter at Danmark lever op til EU's mål om 30 procent beskyttet natur - heraf 10 procent strengt beskyttet - både på land og på havet, skriver partierne.

- Danmark ligger i bund blandt de europæiske lande, når det handler om beskyttet natur og god naturtilstand. Det skal der rettes op på. Næste folketingsperiode skal udstikke retningen herfor - ligesom klimaloven har gjort det på klimaområdet i denne valgperiode, skriver partierne.

De fire grønne partier var de samme, som gik sammen om 70 procents-målsætningen inden valget i 2019. Bag kravene om en naturlov står fire kvindelige partiformænd og politiske ordfører.

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr:

- Med klimaloven og 70-procents-målsætningen satte vi en helt ny retning for Danmarks klimapolitik. Vi skal gøre det samme for vores natur, så vi kan vende den katastrofale tilbagegang i dyre- og plantearter. Derfor skal Naturens Lov være et af grøn regerings helt store prestigeprojekter, siger Pia Olsen Dyhr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formand for De Radikale Sofie Carsten Nielsen:

- En ny regering skal forpligte sig til at indføre en biodiversitetslov med bindende mål for biodiversitet og natur. Klimakrisen og biodiversitetskrisen hænger uløseligt sammen. Der er brug for handling. Mere end 4.500 arter og planter er truet i Danmark. Vores natur lider og det vil have alvorlige konsekvenser for hele vores økosystem, hvis ikke vi handler - nu, siger hun.

Politisk ordfører for Enhedslisten Mai Villadsen:

- Naturkrisen buldrer afsted. Derfor skal vi give naturen langt mere plads. Dansk natur er lige nu fortrængt til små, gemte pletter i landskabet og mange dyr og arter er truede. Vi vil give naturen pladsen tilbage og sikre arternes levesteder. Derfor er det en klar betingelse, at Socialdemokraterne forpligter sig på at vedtage en bindende lov for naturen - ligesom klimaloven - der forpligter Christiansborg til at handle på naturkrisen, siger hun.

Politisk leder af Alternativet Franciska Rosenkilde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ødelægger naturen og biodiversiteten. Både til lands og til vand. Det kræver et opgør med fokus på vækst, hvis vi skal have vendt udviklingen hvor naturressourcer udnyttes uden tanke på næste generation, samtidig med at det kræver øget fokus på naturen. Ligesom Alternativet stod bag klimaloven, støtter vi selvfølgelig også en naturlov efter valget, siger hun.