Lyt til artiklen:

Vil erstatte plast med ålegræs

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Næsten alting består af plastik, og vi begynder at se hen imod en verden hvor plast skal begrænses mere og mere. Her mener virksomheden Coastgrass, at de har fundet en løsning, der ikke kun indsamler CO2, men også renser strandene. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Studiekammeraterne Kristoffer Kilias Møller Jakobsen og Malthe Timmermann Larsen står bag virksomheden, som de sammen startede mens de læste til produktudviklingsingeniører på DTU. De lærte hurtigt at plast er svært at genanvende, og ville derfor erstatte plastik med ålegræs., som laves til granulat til støbning

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ålegræsset kan ikke erstatte plastik en til en, men det kan indgå som en væsentlig del, og binde CO2 i produkterne, fortæller Kristoffer Jakobsen.

- Hvis du har en stol af to kilo plastik, kan vi tage 20 til 50 procent af plastikken ud og erstatte det med ålegræs, siger han og uddyber, at makkerparret mener ålegræs er en bedre løsning end træ.

- Normalt fjerner du jo træet og bruger det til produkter, hvorimod med ålegræs fjerner du det, som svarer til bladene på træet, når de alligevel er faldet af. Forstået på den måde, at det levedygtige ålegræs, det bliver på havets bund og fortsætter med at samle CO2.

Bliver til i samarbejde med landmænd

Ålegræsset skal hentes ind fra strandene, og i den forbindelse samarbejder Coastgrass med landmænd. Firmaet har nemlig ingen maskinpark.

- Landmændene kan håndtere og bruge maskinerne - og det kan vi ikke. Så hvis de kan hente det og vi kan købe det af dem, så giver det et incitament for dem. Derfor er et af vores mål, at få flere til at købe sig ind i det her med at hente ålegræs, og dermed skabe et marked for det, forklarer Kristoffer Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmændene tager ålegræsset op ad vandet eller stranden, og lægger det til tørre på en ledig mark. Når vandprocenten rammer 25 bliver græsset presset i en almindelig presser, og derefter lavet til granulat, der kan indgå i sprøjtestøbning af plastprodukter.