Lyt til artiklen:

Afgift på mad er en rigtig dårlig idé

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Landbruget er en vigtig spiller i lokalsamfundene. Både kulturelt og arbejdsmæssigt.

Selvom mange landbrug er blevet store, kan de ikke undvære de lokale håndværkere - hverken elektrikeren, tømreren, vvs-manden eller mureren og flere med dem. Disse lokale håndværkere kan heller ikke undvære landbruget. Heldigvis for det. Det giver en sammenhængskraft på landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionen i staldene, der opretholdes i dette lokale samarbejde, giver samtidig beskæftigelse og produktion hos både slagterier, mejerier og hos grovvarehandlen. Selvom vi ikke længere har et mejeri og et slagteri i hver by, er det en beskæftigelse, der betyder noget på land og i by, og som er afhængig af landbruget.

Afgift vil ramme fødevareproduktionen

Mange af disse samarbejdspartnere er allerede pålagt en CO2-afgift for det arbejde, de udfører med landbrugets produkter. Den rammer i forvejen landmanden.

Nu vil regeringen pålægge landbruget endnu en CO2-afgift. Socialdemokraterne fortæller godt nok, at pengene skal tilbageføres til erhvervet. Den sang har vi hørt tidligere. Og når administration m.v. fratrækkes, bliver afgiften alligevel langt større end provenuet. Det vil ramme den danske fødevareproduktion.

Det er jo også hensigten, for landbruget skal omlægges fra den animalske produktion, der er klimafjendsk, til plantebaseret kost, lyder det. Til den argumentation prøver man at grave nogle gamle og utidssvarende rapporter frem, selv om de nyeste internationale undersøgelser dokumenterer, at dansk landbrug ligger i front, hvad angår klimavenlig produktion.

Man fremmer heller ikke omstillingen ved en afgift. En omstilling koster. Det harmonerer ikke med at pålægge afgifter, selvom man kompenseres engang, når omlægningen er tilendebragt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritisk infrastruktur

At produktionen vil flytte til udlandet, er evident. Nogen påstår godt nok, at selv om vi eksporterer 90 % af produktionen, er det nok kun 30 %, der vil genopstå andetsteds. Hvor bliver de resterende 60 % så af? Verden har - hvis nogen skulle være i tvivl - hårdt brug for fødevarer, og man ændrer da ikke på den internationale efterspørgsel ved at reducere den danske madproduktion.

Fødevarer er også kritisk infrastruktur. Fødevareproduktion styrker hele Danmark med både arbejdspladser, produktion og indtægter. På en klimavenlig måde. Med en stærk fødevaresektor kan Danmark få en central placering. Hvorfor svække denne fødevaresektor ved at gå enegang med endnu en afgift på mad?