Abonnementsartikel

Et nyt computerstyret foderanlæg er efter et halvt års prøvetid produktionsklar. Det er et rent dansk produkt, hvor driftssikkerheden er i højsædet

Stor kapacitet, stærke materialer og bygget til at køre i døgndrift har været målene for det automatiske foderanlæg One2Feed, der er udviklet af det danske firma, RMH Maskiner.

Prototypen har kørt i et halvt år hos mælkeproducent Gunner Mouridsen, der har fået rettet det computerstyrede anlæg ind, så One2Feed nu er klar til egentlig produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt for mig, at køerne får den præcise foderblanding med de rette mineraler. Blandingen er jo forskellig alt afhængig af opdrætsgrupperne, fortæller Gunner Mouridsen, der har en bedrift på 150 køer ved Egvad i Vestjylland.

Fodervognen, der rummer tre kubikmeter, er en vertikalblander, der er fremstillet af rustfri stål og kører i en skinne med 380 Volt. Den kraftige spænding gør, at vognen kan køre i døgndrift i modsætning til batteridrevne løsninger, som kræver jævnlige opladninger.

- Vi har forsøgt at gøre systemet så driftssikkert som muligt, siger direktør Hans Scriver fra firmaet RMH Maskiner, og henviser til, at anlægget bygger på ideen om, at landmanden selv programmer foderblandingen og derved styrer fodringen.

Programmeringen foregår enten lokalt eller via internettet, så eventuelle fejlmeldinger i anlægget kan rettes fra RMH Maskiner.

- Det betyder også, at landmanden kan tage på ferie og samtidigt holde øje med fodringen. Han kan også styre fodringen via internettet, oplyser Hans Scriver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ti forskellige blandinger

En fordel ved One2Feed er en reduktion af foderforbruget. Og arbejdstiden. Det bekræftes af Gunner Mouridsen.

- Jeg har valgt at arbejde med ti forskellige blandinger og udfodre otte gange i døgnet. Det kan kun lade sig gøre ved automatisk drift, oplyser Gunner Mortensen, der mener, at den præcise styring af foderblandingen vil give gevinst både med hensyn til dyrenes ydelse og besparelser i foderbudgettet.

Frem for at satse på stordrift med rigtig mange køer synes Gunner Mouridsen, at det er mere spændende at se resultaterne af en målrettet satsning på de 150 dyr, som nu står i hans stalde.

Selvom det er vigtigt at styre foderplaner og blandinger er tiden foran computeren dog begrænset, mener Gunner Mouridsen.

Han skal sørge for, at computeren får de nødvendige oplysninger om selve foderblandingerne, og han tager også højde for tørstofprocenten i foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vådt græs kommer i blandingen trækker jeg nogle procent fra, mens det omvendte sker for tørt græs, siger han. Desuden skal Gunner Mouridsen angive, når dyr flyttes fra et område i stalden til et andet.

En tolerance på kun 100 gram ved indvejningen af mineralerne i en separat indvejningssilo sikrer en optimal tilsætning af de mineraler, der har stor betydning for især goldkøerne.

Produktionen af One2Feed er allerede i gang, og direktør Hans Scriver er optimist med hensyn til anlæggets salgspotentiale:

- Vi kan mærke en stor interesse for One2Feed, hvilket gerne skulle resulter i et godt salg på såvel det hjemlige som de udenlandske markeder, siger Hans Scriver fra RMH Maskiner. Firmaet har specialiseret sig i at levere kvalitetsudstyr til moderne kvægbrug primært i Skandinavien.