Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Pas på plast og pas på hjortevildtet
Plastic er et fantastisk materiale til at wrappe baller til ensilering. Men hvis der går hul på ballen tiltrækker den liflige duft af ensileret hø hjortevildtet. De glade dyr giver sig i kast med at fortære ballen, men desværre får de også plastikken med ind, og den kan de ikke fordøje. Derfor ophober de plastikken i maven, indtil de gør en langsom død af sult og udmattelse med udspilede, plastfyldte maver.
Sådan beskriver Morten Richter-Hansen, der er medlem af Hjortevildtgruppen Nordsjælland og skytte i Dyrenes Beskyttelse, den fare som en uskyldig wrapballe kan udgøre for hjortevildt.
Hjortevildtgruppen Nordsjælland er et samarbejde mellem skovdyrkere, landmænd, jægere og Naturstyrelsen, og har deltagelse af Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening. Gruppen har fokus på at hjortevildtet jages ansvarligt, og at vildtet samtidig har det godt i naturen.
Ikke kun wrap-ballerne
Det er desværre ikke kun wrapballerne, som hjortevildtet kan komme til skade på, hvis man ikke opbevarer det med omtanke. For almindelige halmballer er også omviklet med bindegarn eller net, som oftest er af plastik. Det er nødvendigt for at de kan holde sammen når de håndteres og transporteres.
Men kommer ballerne ikke i lade, men står i stedet på markerne udsat for vind og vejr, så kan man regne med at naturen tager for sig. Ifølge Morten Richter-Hansen ender det ofte med at dåvildtet får flere meter net og snor sat fast i geviret.
- De store hanner kæmper hvert år om hunnernes gunst, og bliver således viklet sammen, med det triste resultat, at de begge dør. Den ene af at slæbe rundt med sin døde kombattant, skriver Morten Richter-Hansen.
Han kan tilføje, at han desværre har måttet nødaflive uheldige dåhjorte af samme samme årsag.
El-bånd er også farligt
Samme problem som bånd på halmballer oplever Morten Richter-Hansen med el-bånd som mange benytter til indhegning af dyr. Båndet bliver dog slapt, og begynder at hænge, således at særligt dåvildtet ender med lange stykker bånd i geviret med samme, kedelige effekt som med bindegarn.
Derfor opfordrer Morten Richter-Hansen og Hjortevildtgruppen Nordsjælland til, at man altid efterser og spænder sine hegn. Og helt sløjfer dem, hvis der ikke er brug for dem.