Lyt til artiklen:

Yara klar med gødning til økologer

00:00
Hastighed: ???x
04:36

Det er første organiske gødning på det danske marked efter Yaras opkøb af den finske virksomhed Ecolan sidste år. Gødningen skal understøtte de økologiske landmænds behov for næringsstoffer, skriver Yara i en pressemeddelelse.

EU og den danske regering arbejder for en fordobling af det økologiske landbrugsareal - en indsats, der allerede ses effekt af. Det økologiske areal i Danmark er vokset markant siden 2007 og udgør nu over 300.000 hektar - hvilket svarer til mere end 11 procent af det danske landbrugsareal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med få alternativer til gylle er der behov for at give de økologiske producenter flere alternativer - så det kan blive lettere at løsrive sig fra den konventionelle husdyrgødning, skriver Yara.

- Når vi spørger rundt, så får vi klare tilbagemeldinger på, at der er behov for mere økologisk gødning. Her kan vi med vores nye organiske produktlinje tilbyde stærke alternativer til især husdyrgødning, fortæller Jesper Ulnitz chefagronom i Yara.

Behov for kvalitetsgødning

- Efter at der er blevet strammet op på, hvor meget husdyrgødning økologerne må bruge, har flere økologer behov for kvalitetsgødning, der kan tilføre kvælstof og andre nærringstoffer til deres marker. Vi forventer, at YaraSuna Bio vil kunne være med til at opfylde det behov og give landmændene flere muligheder for at købe godkendte økologiske gødninger, siger han.

Også hos rådgivningsselskabet Agrovi ser man frem til, at deres kunder nu får flere muligheder, når der skal tilføres næringsstoffer på landets økologiske arealer:

- Vi har ikke adgang til ret meget husdyrgød­ning, så for vores landmænd er det helt afgørende, at der findes et bredt udvalg af pelleterede økolo­giske gødninger. Derfor er vi meget glade for, at Yara også er gået ind i dette marked, så kunderne får mere at vælge imellem og konkur­rencen skærpes, fortæller Henrik Fredsgaard Larsen, økologisk planteavlskonsulent hos Agrovi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvalitetsgødning til økologer

Den nye gødning kan findes under navnet YaraSuna BIO 9-3-1. Gødningen er en organisk gødning lavet på industrielle biprodukter. Produktet er en sammensat gødning, der består af kød- og benmel, blodmel, vinasse fra træproduktion i Finland, havreskaller og kyllingemøg. Gødningen lever fuldt ud op til kravene for gødning i Vejledningen for Økologisk jordbrugsproduktion, hvilket gør, at de danske økologiske landmænd nemt kan indpasse gødningen i deres gødningsplan, fordi den kan bruges uden særlige restriktioner.

- Hos Yara er vi eksperter i effektiv og bæredygtig udnyttelse af nærringstoffer. Vi leverer altid kvalitet i vores gødninger, og vores nye gødninger til økologer er derfor af højeste standard. En af forskellene mellem vores klassiske mineralske gødninger og den nye organiske gødning er, at næringsstofferne fra YaraSuna BIO først bliver plantetilgængelige, når mikroorganismer i jorden omsætter og frigiver næringsstofferne fra gødningen, fortæller Jesper Ulnitz og fortsætter:

- Vi tror, at den nye gødning vil være interessant for mange økologiske landmænd - især de, der har sædskifte med begrænset adgang til gylle. Den vil være relevant i alle de traditionelle afgrøder som korn, raps, frøgræs og grøntsager, hvor man ønsker en relativ høj kvælstofmængde og til første årskorn efter eksempelvis kløvergræs. Vi tænker også at YaraSuna BIO 9-3-1 er relevant i vårsæden som startgødning, hvor man enten nedharver den eller laver en kombisåning i en maskine, siger han.

Resultaterne ser gode ud

YaraSuna BIO er underlagt Yaras egne strenge og omfattende kvalitetsstandarder for blandt andet næringsstofindhold. Det er bekræftet i forsøg, hvor finske forsøgsresultater overraskende viser samme næringsstofeffektivitet som ved Yaras konventionelle gødninger.

- I vores forsøg, hvor man nedharver gødningen i vårsæd, ser resultaterne rigtig gode ud. Faktisk så gode, at det virker på niveau med vores konventionelle YaraMila NPK-gødning. I forsøg med bredspredning af vinterhvede falder effekten en smule, idet den ikke indarbejdes i jorden på samme måde, fortæller Jesper Ulnitz og afslutter med:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det man skal huske med organiske gødninger som denne er, at de gerne skal indarbejdes i jorden for at opnå det bedste resultat. Organiske gødninger vil gerne have lidt jordfugt, så mineraliseringen og omsætningen af næringsstofferne kommer i gang. Det er den biologiske aktivitet i jorden, der i sidste ende skal frigive nærringstofferne og sikre optimale udbytter, siger han.

I Danmark bliver der i år udført forsøg i samarbejde med Innovationscenter for Økologi i havre, hvor den nedharves med såning for at teste effekten op imod svinegyllegylle, hvor resultaterne viser effekt på samme niveau som gylle.