Lyt til artiklen:

Eget blandeanlæg til flydende gødning

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Planteskolen Kirstineberg A/S bygger i øjeblikket et Flexonfarm-anlæg, der er et blandeanlæg til flydende gødning.

Det handler i første omgang om at opnå nogle arbejdsmiljøfordele på planteskolens store produktion af pottedyrkede juletræer. Ifølge Flex Fertilizer er det noget, der åbner for en helt ny vinkel for anvendelse af blandeanlæggene, i og med at den arbejdsmiljømæssige side af det arbejde vil blive forbedret enormt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores medarbejdere glæder sig meget til at opleve fordelene ved at håndtere disse tunge processer mere automatisk, siger direktør Ulrick Gejl, Kirstineberg A/S.

Men bestyrelsesformand Lars Hvidtfeldt, Kirstineberg A/S, forventer også, at Gl. Kirstineberg Gods kommer til at arbejde på at bruge gødningerne og erfaringerne i godsets landbrugsafgrøder, som blandt andet omfatter maltbyg, hvede, raps, sukkerroer, grynhavre, spinat- og græsfrø.

Gødningssystem

Flexonfarm-anlægget er en del af Flex Fertilizers system af flydende gødning til enten optag via jorden eller via planternes blade samt Flex Fertilizers serie af micronæringsstoffer.

Ifølge Flex Fertilizer er systemet baseret på en række fleksible formuleringer, der let kan justeres og tilpasses det konkrete behov, så der hele tiden kan gødes optimalt ud fra både et vækstperspektiv og et økonomisk perspektiv.

Mange af Flex Fertilizers produkter er ifølge virksomheden blandbare med hinanden og med en lang række pesticider, så man kan spare kørsler og dermed optimere antallet af udbringninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Planteskolen Kirstineberg A/S er en af Europas førende producenter af pottedyrkede juletræer. Pressefoto.

- Vælger man at producere sine egne Flex Fertilizer System-gødninger ved hjælp af et Flexonfarm-anlæg, er man mere uafhængig og kan købe råvarer, hvor der billigst, siger Peder Beiskjær, direktør hos Flex Fertilizer System.

Bedre effekt

Han fortæller, at visionen for fremtiden er at flytte en stor del af gødskningen over på bladet.

- Det giver den bedste effekt med den mindste risiko for miljø og klima-påvirkning. Dermed fremtidssikrer vi gødskningen, så vi undgår vi nedsivning og udvaskning til grundvand og tilpasser os til en fremtid, hvor miljø og klima spiller en voksende rolle, rent politisk. Ydermere har vi løsninger, der sikrer, at man kan genbruge for eksempel fosfor fra spildevand, så næringsstof-cyklussen forbliver intakt og fremtidsorienteret, siger Peder Beiskjær.

rich-media-4
Sydhavsøernes milde klima og den gode jord betyder, at en lang række specialafgrøder trives særdeles godt på Kirstinebergs arealer. Pressefoto.

Det er da også den slags argumenter, der er i spil hos Kirstineberg, hvor målet med at bygge Flexonfarm-anlægget foruden arbejdsmiljøfordele er at være med helt fremme, når vi taler miljø- og klimavenlige metoder. Og her ser man det blot som et ekstra plus, hvis udbytterne samtidig forbedres.

Spændende læring

Hos Flex Fertilizer System ser landbrugskonsulent Jan Fischer også frem til det nye samarbejde med Kirstineberg i kraft af de mange forskellige afgrøder, der dyrkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De fleste har vi en del erfaring med i forvejen, men vi vil også lære lidt nyt her. Det er altid sjovt at dykke ned i nye ting, så det ser jeg frem til, siger Jan Fischer.

Anlægsarbejdet er igangsat, og bygningen af anlæg og produktionshal skrider fremad. Målet er at være færdig til foråret, så fordelene ved de skræddersyede gødninger og den øgede automatisering rigtig kommer i spil.

- Lige nu oplever vi stor mangel på en række komponenter til den slags maskineri. Men heldigvis har vi sikret os materialer til to Flexonfarm-anlæg i denne sæson, så dem er vi i gang med at få skruet sammen, siger Peder Beiskjær.