Lyt til artiklen:

Smågriseproducent leverer data til slagteri og foderleverandør

00:00
Hastighed: ???x
03:53

Et datasamarbejdet mellem Vestjyllands Andel og Danish Crown blev indledt i slutningen af 2021 med henblik på produktionsoptimering i den samlede værdikæde, og nu tager de næste skridt.

Fremadrettet vil de to andelsselskaber fokusere endnu mere på smågrisedata, og en midtjysk griseproducent er den første til at levere yderligere resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af Danish Crowns andelshavere, som køber grisefoder hos Vestjyllands Andel, har allerede i en længere periode haft mulighed for at følge deres foderforbrug på bedriften og dermed løbende kunnet måle fodereffektiviteten.

Også smågrise

Men hidtil har datasamarbejdet imellem de to andelsselskaber og deres fælles ejere begrænset sig til slagtegriseproduktion. Nu er parterne dog klar til at skubbe yderligere til udviklingen af konceptet.

- Takket være solid dataindsamling fra en række slagtegriseproducenter har vi fået så gode erfaringer med samarbejdet, at vi er klar til at implementere det i klimastalden. Dermed får vi endnu bedre forudsætninger for at skabe de sundeste og mest robuste grise fra fravænning og frem til slagtning, forklarer Per Runge, salgsleder for grisegruppen i Vestjyllands Andel.

Thea og Dannie Feldbak fra Ikast-området, som producerer 18.000-20.000 smågrise pr. år, er de første til at levere smågrisedata til Danish Crown og Vestjyllands Andel via Danish Crown Data, der er udviklet af Iqinabox.

Og de ser flere fordele ved det tætte datasamarbejde, som foregår i realtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hver gang vi ændrer i foderplanerne eller foretager flytninger, er det en stor fordel at kunne se effekten med det samme. Så vi ved med sikkerhed, at vi er på rette spor, påpeger Dannie Feldbak og tilføjer:

rich-media-3
Lisette Poulsen (tv), Thea Feldbak og Boe Hammelsvang mellem grisene, som det hele handler om. Pressefoto.

- Med det her værktøj kan vi løbende følge foderforbruget og slagtekvaliteten og dermed optimere bedriften bedst muligt. Lige fra klimastalden til slagtegrisestalden, hvor vi sammen får mulighed for at gøre os flere erfaringer. Her tænker jeg især på Vestjyllands Andel, som i endnu højere grad kan afprøve blandinger og lynhurtigt se resultatet.

Direkte på bundlinjen

Det tætte samarbejde imellem Danish Crown, Vestjyllands Andel og ikke mindst deres fælles ejere skal være med til at sikre fælles værdiskabelse. Blandt andet ved at løse eventuelle udfordringer på bedriften med det samme.

- Vi vil naturligvis gerne følge de forskellige besætninger så tæt som muligt og på et så validt grundlag som muligt. Vi har været vant til at kigge på historiske tal i branchen, nemlig tre måneder med kvartalsopgørelser, hvor vi nu får mulighed for løbende at kunne følge effektiviteten. Reagerer grisen positivt på aktuelle foderblanding? Kommer der udsving undervejs, og hvad skyldes det? De spørgsmål kan vi - takket være datasamarbejdet - få øje på langt tidligere end ved en E-kontrol. Det giver en bedre mulighed for at agere i tide og frigiver dermed mere tid til, at vi i fællesskab kan optimere andre steder på staldgangen og i bedriften generelt, fortæller Lisette Poulsen, konsulent hos Danish Crown.

Fælles værdiskabelse

Fælles værdiskabelse er ligeledes i fokus hos Vestjyllands Andel, som via konceptet VA Råvaredisponering indkøber store mængder råvarer på vegne af deres medlemmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover at frigive tid kan det ifølge Vestjyllands Andel aflæses direkte på medlemmernes bundlinje, fordi konceptet historisk set har sikret dem råvareindkøb under markedets pris.

Eksempelvis på kornområdet, hvor Vestjyllands Andel fra høsten 2020 til høsten 2022 i gennemsnit har disponeret byg og hvede henholdsvis 21 kroner og 24 kroner lavere end markedsprisen pr. 100 kg.

Det kræver ifølge Vestjyllands Andel større og større indsigt at navigere i råvaremarkedet, og derfor giver det ifølge selskabet god mening, at Vestjyllands Andel benytter sin indsigt til at sikre medlemmerne den bedst mulige indkøbspris.