Assentoft Silo har inden høsten 2013 opført Danmarks og - så vidt vides - verdens største gastætte kornsilo, der nu er i fuld drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Størrelsen på siloen betyder, at anskaffelsesomkostningerne har været absolut rimelige - der er en pæn besparelse ved at bygge én stor silo fremfor flere mindre.

- De årlige besparelser ved at de mange tons korn ikke skal tørres og beluftes løber også op i betragtelige beløb. Assentoft har opført mange siloer i 2.000 tons klassen, men det er første gang, at størrelsen når helt op på 2.500 tons, siger projektsælger, John Serup.

Majssiloer med flad bund - op til 2.000 tons

Assentoft Silo er i luften med siloer til opbevaring af fugtig kernemajs med flad bund. Den flade bund betyder, at diameteren på siloen kan øges, og byggeprisen reduceres.

Tømmesystemet er med fejesnegl - kendt fra de gastætte kornsiloer og kraftig modificeret for at køre i den fugtige kernemajs.  De to første systemer er installeret og tømt én gang.

- Vi har anvendt de mange års erfaringer med fejesnegle i konstruktionen af fejesneglen for fugtig kernemajs. Vi har fulgt tømningen meget tæt og justeret i hastighed på sneglen, sneglens udformning og øvrige parametre for at sikre tømningen af siloen.  Vi ser et stort potentiale i den gastætte silo til kernemajs både i Danmark og i udlandet, hvor der bruges betragtelige summer på tørring af den cirka 40 procent fugtige majs, investering i store tørringsanlæg og megen håndtering af majsen, fortæller driftsleder Helmer Velling, Assentoft Silo.