Lyt til artiklen:

Agreena åbner for nye investeringer i klima-certifikater

00:00
Hastighed: ???x
05:55

Masser af hjælp, stor fleksibilitet og plads til flere deltagere. Det er devisen bag AgreenaCarbon 2023, der åbner 12. oktober, og som skubber yderligere til den grønne omstilling af landbruget.

AgreenaCarbon er en oplagt måde for landmænd til at finansiere den ofte dyre grønne omstilling af deres produktion til klimavenligt landbrug, såkaldt "conservation agriculture" eller "regenerativt landbrug." Ved at deltage i Agreena-programmet kan landbrugene opnå en ny indkomst, som hjælper med at dække omkostningerne ved den grønne omlægning, skriver Agreena i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AgreenaCarbon 2023 er en forlængelse af de tidligere års programmer. Programmet tilbyder nu øget fleksibilitet til flere typer jordbrug, uden der på nogen måde gås på kompromis med kvaliteten og kravene til bæredygtighed.

Nu kan man for eksempel også deltage, hvis man som landmand dyrker kartofler, rodfrugter og roer, og programmet rummer større fleksibilitet i forhold til den enkelte landsmands individuelle virksomhedsbehov og tempoet i indførelsen af nye metoder, skriver Agreena.

Landmændene kan få hjælp hos Agreena, herunder en gratis drivhusgas-baseline for deres marker og et skøn over potentielle nye indtægter.

Certifikater

Agreena udsteder certifikater til landmanden, som dokumenterer udviklingen og effekten af den bæredygtige indsats. Beregningsgrundlaget for drivhusgasser er tilpasset FNs IPCC-retningslinjer og den seneste brancheudvikling.

Certifikaterne er nøje verificeret både via manuel inspektion og markdata, satellitovervågning og af en uvildig tredjepart - Det Norske Veritas (DNV). Troværdigheden og den tillid, certifikaterne skaber, er således meget stor. Agreena måler således den reelle klimaeffekt ved at fjerne eller reducere CO2-udledningen i landbruget, skriver Agreena.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køberne er typisk store virksomheder, hvor kravet er, at de skal være i gang med en reel grøn omstilling, der indebærer markant reducering af deres egen CO2-udledning.

Agreena køber op og udvider markedet til 13 europæiske lande

Se også:

Agreena køber op og udvider markedet til 13 europæiske lande

Øget profitabilitet og modstandsdygtighed

- Udfordringerne med det konventionelle er helt klart omkostningerne og tidsforbruget. Når man ser på et klimatisk perspektiv, kan man sige, at den konventionelle form, som vi ser det i dag, så går den noget mere ud over klimaet i forhold til erosion og CO2-fordampning, end hvis du kører no-till, siger Hans Henrik Fredsted, landmand i Nordsjælland.

- Jeg kan helt klart se på min jords sundhed og min jords tilstand, at eftersom jeg rører jorden mindre og mindre, så kan jeg se at den bliver mere og mere stabil også i forhold til de vejrudfordringer, vi har klimamæssigt. Der kan jeg bare se min jord den håndterer de udsving der er, meget bedre end den har gjort tidligere, siger han.

- En af de store styrker hos Agreena er, at landmanden er i fuld kontrol over, hvad han vil med sine certifikater - sælge dem, holde på dem eller bede Agreena om sælge dem for sig, via deres store netværk. Det er den enkelte landmand, der bestemmer, og det er hos ham, at værdien for hans klimaindsats lander. Det er vigtigt for os, siger Henning Haahr, direktør for Danish Agro og distributionspartner for Agreena siden marts 2022.

- Vi ser en værdi for landmænd ved at bruge Agreenas løsninger og vil gerne udvikle mulighederne sammen med Agreena. Det gør vi blandt andet ved at hjælpe virksomheden ind på flere europæiske markeder, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsninger til klimakrisen

- Vi var en af de første i verden til at tilbyde denne form for finansiering. Mange politikere, forskere og nationer peger på regenerativt landbrug som værende en af de gode løsninger til vores klimakrise - og vores program er med til at muliggøre den omstilling, siger Julie Koch Fahler, Co-founder af Agreena.

- Og egentlig er princippet ret enkelt: Jo mere man går over til regenerative metoder, jo mere CO2e bindes i jorden og jo mere tjener man, siger hun og glæder sig over det nye program, der giver adgang for endnu flere landmænd i det kommende høstår, siger hun.

Agreenas digitale platform er tilgængelig i 13 lande og benyttes af landmænd med i alt cirka 500.000 hektar jord bag sig. Agreena har vokseværk og er nu verdens førende leverandør af CO2-certifikater til landbruget.

Conservation agriculture

Conservation agriculture bygger på en lang række principper og processer som fx mindre pløjning (der lader jorden være i fred, udnytter insekters naturlige pleje af jorden og dens evne til at fastholde vand), bunddække, der optager CO2, kemikalie-fri gødning, mindre dieselforbrug og udnyttelse af restprodukter fra produktionen.

Resultatet er sundere afgrøder, samtidig med at en større mængde CO2 indlejres fra atmosfæren. Hertil kommer filtrering og opsamling af vand i jorden, øget biodiversitet og større modstandsdygtighed over for vind, vand og tørke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klima-certifikater

Landbruget skal bære del af den grønne omstilling, og Agreena giver et bidrag hertil ved at give landmændene et økonomisk incitament til at omlægge deres produktion. Det sker ved at tilbyde verificerede CO2e-certifikater til dem, som ændrer deres drift til regenerativt/klimavenligt landbrug ("carbon farming").

Målet er at behandle jorden mere skånsomt og reducere/binde CO2 i jorden, for eksempel ved at lade en vis mængde planter forblive på marken. Samtidig reducerer omlægningen brugen af for eksempel mandetimer, gødning og diesel og giver grobund for et nyttigt insektliv.

Certifikaterne gives for såning af efterafgrøder og pløjefri dyrkning, og hvert certifikat dækker 1 ton CO2 fjernet fra atmosfæren. Jo flere certifikater, man har, jo mere økonomi har man at råde over som landmænd.

Efterfølgende kan man sælge sine certifikater på Agreenas platform og få medfinansieret sin omlægning til mere bæredygtige dyrkningsmetoder. Som landmand har man med andre ord et vigtigt redskab til at modgå klimaforandringer.