Lyt til artiklen:

Danske æg har mindsket klimaaftrykket med 30 procent

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Abonnementsartikel

En undersøgelse som det førende hollandske konsulenthus Blonk Consultants har lavet for Danske Æg, viser, at branchen har nedbragt klimapåvirkningen med 30 procent fra 2000 til 2020

Æg er en proteinrig fødevare med høj ernæringsværdi og lav klimapåvirkning, der kan spille en central rolle som fødevare, hvis Danmark skal nå klimamålene, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef hos Danske Æg, skriver L&F i en pressemeddelelse.

Danske æg har et lavere klimaaftryk, end de fleste forbrugere måske tror. Det viser en uvildig analyse, som det hollandske konsulenthus Blonk Consultants har lavet for Danske Æg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimapåvirkningen for danske æg er i dag omkring 1,51 CO2e pr. kilo æg, fraregnet arealanvendelse.

- Æg indeholder samtidig alle essentielle aminosyrer og fedtsyrer plus alle vitaminer og mineraler - undtagen C-vitamin. Med andre ord har æg en høj næringsværdi i forhold til klimaaftrykket, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef hos Danske Æg.

- Jeg er glad for, at vi nu kan slå fast, at æg fra danske farme har begrænset sit klimaaftryk. Det er positivt, at vi i Danmark har høj fokus på fødevareproduktionens klimapåvirkning. Og æg er en proteinrig fødevare med høj ernæringsværdi og lav klimapåvirkning, der kan spille en central rolle som fødevare, hvis vi vil nå klimamålene, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Mindre foderforbrug

Analysen omfatter klimapåvirkningen for hver af de forskellige produktionsformer: buræg, skrabeæg, friland og økologi.

Betegnelsen CO2e dækker over, at CO2 ikke er den eneste drivhusgas ved fødevareproduktion, og at analysen derfor også inddrager og omregner de andre drivhusgasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den reducerede klimapåvirkning skyldes især, at foderforbruget er mindsket, dødeligheden hos hønerne er reduceret, produktionsperioden er øget, og at hønerne lægger flere æg. Samtidigt er klimapåvirkningen på produktionen af foder også mindsket gennem øget effektivisering. Foder er fortsat den største faktor for ægs klimaaftryk.

Formålet med analysen er at belyse hvilke faktorer i ægproduktionen, der spiller ind på klimapåvirkningen, hvilke forhold branchen selv kan påvirke, og hvilken udvikling branchen har gennemgået.

Hollandske Blonk Consultants er et førende konsulenthus, som har specialiseret sig i fødevareproduktion og bæredygtighed. Analysen er baseret på den anerkendte metode screening-LCA (livscyklusvurdering eller Life Cycle Assessment), som er en af de mest anvendte metoder til at vurdere fødevarers klima- og miljøpåvirkning, skriver L&F.