Lyt til artiklen:

Fra vindmøllestrøm til dansk gødningsfabrik: Fire giganter investerer millioner i nyt selskab

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Med et tocifret millionbeløb investeret i det nye fælles selskab, Green Fertilizer Denmark, skal det nu undersøges, om der skal etableres en ny fabrik til fremstilling af handelsgødning i Danmark.

Det fortæller parterne i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er den samlede værdikæde fra jord til bord, der er gået sammen om dette projekt. Med det nystiftede selskab sender vi et klart signal om, at vi på tværs af andelsselskaberne vil sætte handling bag ambitionerne om at være klimaneutrale i 2050. En mere bæredygtig gødningsløsning er et vigtigt skridt på vores vej mod det fælles mål, og potentialet vurderer vi som værende enormt, siger Bent Nissen, koncerndirektør i DLG og bestyrelsesformand i Green Fertilizer Denmark.

Det nye selskab skal i løbet af de næste 9-12 måneder lave en række forundersøgelser, som skal danne beslutningsgrundlaget for en eventuel investering i en produktion af mere bæredygtig gødning.

En eventuel ny fabrik vil tidligst kunne stå klar i 2028, anslår parterne.

Vindmøller, ammoniak, gødning

I 2021 annoncerede Copenhagen Infrastructure Partners' Energy Transition Fond en ambition om at bygge Europas største Power-to-X-anlæg ved Esbjerg, der skal producere grøn ammoniak på baggrund af vindmøllestrøm fra Nordsøen. Netop den ammoniak vil blive en central faktor i den mulige etablering af en produktion af mere bæredygtig gødning på dansk jord.

Udover gødning til landbruget vil ammoniakken også kunne bruges som brændstof til skibsfart, og desuden kan overskudsvarmen fra produktionen bruges til at opvarme husstande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er glade for, at fire så stærke aktører, der er ejet af danske landmænd, nu tager det første fælles skridt mod en mere bæredygtig gødningsproduktion. Danmark er foregangsland på vindenergi, og med vores stærke vindressourcer kan vi også blive det på Power-to-X, som er nødvendig for, at der kan leveres på de store klimaambitioner, som både Danmark og EU har vedtaget, siger Karsten Plauborg, partner i Copenhagen Infrastructure Partners.

Hvis gødningsfabrikken bliver en realitet, vil den producere mængder, der kan dække mere end det danske forbrug.