Lyt til artiklen:

Formand for familielandbruget opfordrer til sammenhold i energi- og fødevarekrisen

00:00
Hastighed: ???x
04:12

Abonnementsartikel

Formand for Familielandbrugssektionen, Lone Andersen, kæmper for at de mindre landbrug også får en stemme i debatten om fremtidens landbrug. En fremtid der byder på energi-, klima- og fødevarekrise.

- Vi skal ikke sætte vores lys under en skæppe. Vi har også noget at byde ind med. Vi kan inspirere og vores stemme er vigtig. For de små og de store landbrug supplerer hinanden og kan noget forskelligt. Sådan sagde Lone Andersen, formand for Familielandbrugssektionen, Landbrug & Fødevarer til sektionens årsmøde i Vingsted Centret i Vejle.

Formandens hovedbudskab lød: Der er brug for at alle landbrug, små som store. De bidrager til en løsning på de store udfordringer, vi står over for - om det så er klima, biodiversitet eller forsyningskrise, sagde hun på årsmødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På årsmødet fremhævede Lone Andersen blandt andet, hvor vigtigt det var at Familielandbruget bidrog under processen med at designe L&F 2.0.

- Det var en hård proces. Vi skulle virkelig bruge al vores kampgejst. Derfor er jeg både stolt, glad og lettet over, at det endte med, at vi kom med i en governance-struktur, der fremtidssikrer os i Familielandbruget.

- L&F 2.0 er blevet rigtig godt. Og jeg glæder mig til, at den nye struktur træder i kraft til januar. Det er i høj grad med til at fremtidssikre hele L&F. Så når jeg ser tilbage - så er L&F 2.0 helt klart en af de allerstørste sejre i 2022, sagde Lone Andersen.

Udenlandske opkøb

Af andre sejre nævnte Lone Andersen Familielandbrugets mangeårige arbejde med at få synliggjort omfanget af udenlandske kapitalfondenes opkøb af den danske landbrugsjord. I år er de gået sammen med otte andre grønne organisationer for at få mere fokus på sagen.

- Vi har skrevet til ordførere og fødevareministeren og spurgt, hvorfor rapporten om omfanget af investorers opkøb af landbrugsjord i EU igen er udsat til december måned. Nu vil vi have nogle svar, sagde hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er der alle sager som Familielandbruget kontinuerligt arbejder med. Her lagde formanden ud med at tale om det kommende "braklægningskrav" om, at fire procent af det markareal, som i dag bliver dyrket, skal tages ud af produktion til fordel for natur.

- Det er et EU-krav, som man i Danmark både har besluttet at indrette urimeligt og haste igennem. For det første har man valgt, at kravet i hovedtræk kun kommer til at gælde nyetableret natur. Det vil sige, at de mange gode småbiotoper, som vi allerede har, ikke tæller med. På den måde mister vi landbrugsstøtten på de arealer, som vi af egen drift allerede har taget ud. Det straffer alle dem, som er gået foran - og allerede har valgt at gøre noget for at beskytte biodiversiteten, sagde Lone Andersen.

Krigen i Ukraine

Hun kom også kom ind på modellen for at udbetale de 77,4 millioner kroner i krisestøtte i kølvandet på Ukraine-krigen

- I Danmark har man besluttet, at små landmænd under 55 hektar udelukkes fra støtten. Det er på trods af, at midlerne kommer fra EU's krisereserve, som alle landmænd betaler til. Når det kommer til at spytte i kassen til reserven, er der ingen nedre grænse for at være med. Men når det kommer til udbetaling og hjælp, så kan vi - små landmænd - ikke kan få støtte fra den krisekasse, som vi selv bidrager til. Det er ikke i orden.

Lone Andersen kom også ind på urimeligheden i de nye GLM-krav om afgrøderotation, inden hun sluttede af med en opfordring til at stå sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Energikrise. Fødevarekrise. Skal vi bare give op? Skal vi bare tænke, at vi er da også for små til at kunne gøre en forskel? Nej, tværtimod. Det er nu, vi skal stå sammen. Det nu, sammenholdet skal stå sin prøve, sagde Lone Andersen.

- Mad er vigtigt. Biodiversitet er vigtigt. Det gode liv på landet er vigtigt. Det bidrager vi også til. Vi må ikke miste modet. Lad os stå sammen om at sikre gode betingelser for livet på landet. Både i gode tider og i svære tider. Lad os bevare optimismen og fastholde vores indflydelse. Sammen er vi stærke, sluttede formanden.