Mads Holm Danielsen fra firmaet Allaboutcows.dk har en bred kvægfaglig ballast, men koncentrerer en væsentlig del af sin rådgivning om mineraler. Her ser han et behov for at gøre en indsats, eksempelvis ved at hjælpe mælkeproducenter med at indkøbe mineraler ved licitation.

Det er blandt andet seks års erfaring som sælger og konsulent inden for mineraler, Mads Holm Danielsen nu trækker på i sit rådgivningsfirma, som så dagens lys den 1. maj 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Specialist i mineraler

En af de kunder, som Mads Holm Danielsen har gennemført en licitation for, er mælkeproducent Henrik Haugaard fra Aalestrup.

Hans konsulent gennem de seneste 10 år er den private rådgiver Tonny Andersen, Future Cattle Advice. Og han syntes, at det ville være en god idé at lade Mads Holm Danielsen tage sig af spørgsmålet om mineraler.

Det er et samarbejde, som Mads Holm Danielsen synes er ret ideelt.

- Jeg vil nemlig helst undgå totalrådgivning. Jeg vil være specialist, siger han og tilføjer, at Tonny Andersen til gengæld har meget forstand på fodring af køer.

- Men jeg ved ikke nok om mineraler til at yde 100 procent. Det er mit argument for at gå i samarbejde med Mads. For det giver fagligt bedre løsninger til landmændene, supplerer Tonny Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi går ikke op i, hvem der siger hvad, bare vi siger det rigtige. Det skal gå godt for kunderne, siger de samstemmende.

Gamle normer

En af udfordringerne ved mineraler er ifølge de to konsulenter, at normerne er gamle, og at der i mange år har været meget begrænset udvikling på området.

- Normerne er tilbage fra 1970'erne. Men i dag er køerne anderledes, og det er foderet også ? og det, ved vi af erfaring, er vigtigt, siger Mads Holm Danielsen.

Tonny Andersen tilføjer, at normerne har været de samme i alle årene.

- Der har været meget lidt udvikling, og 90 procent af diskussionen har handlet om fosfor, som diskuteres ud fra en miljøvinkel, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billigst er bedst

I praksis griber Mads Holm Danielsen opgaven med licitation af mineralindkøbet an på den måde, at han laver forslag til mineralblanding, som han snakker med landmanden om.

Oplægget sendes ud til udvalgte leverandører, som vender tilbage med konkrete tilbud.

- De tilbud, vi får ind, kigger jeg igennem ud fra en faglig vinkel, og det tilbud, jeg mener, skal vinde, er det med den bedste balance imellem pris og kvalitet, siger han.

- Her hos Henrik er det billigste tilbud tilfældigvis også det bedste, men i den næste besætning, jeg kommer i, er det måske det dyreste tilbud, tilføjer han.

Hos Henrik Haugaard er der 37 procent forskel på dyreste og billigste tilbud på mineraler til hele besætningen. ?