Lyt til artiklen:

Tronagergaard satser på mikronæring

00:00
Hastighed: ???x
05:06

Karl Erik Leander fra Tronagergaard ved Slagelse har i mere end 15 år benyttet mikronæring i næsten alle sprøjtninger, for når resultatet gøres op i høst, mener han, at kernevægten er større end uden, og det betyder meget på bundlinjen, hvis man kan hæve frøets vægt flere procent over normalen.

- Jeg tror overordnet set, at planterne er i en bedre tilstand. De er forsynet med det, de skal bruge, og de får en større frøvægt - det har vi kunnet se ud fra de forsøg, vi har lavet i frøgræs - specielt i engrapgræs har vi opnået en større frøvægt, fortæller Karl Erik Leander.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Tronagergaard er der derfor altid RapsSupport eller HvedeSupport fra Interfiller med, når afgrøderne behandles med makrogødning, kemi og andre næringsstoffer, og det har ifølge frøavleren fra Slagelse en stor effekt.

- Det, at få kernerne til at veje lidt mere, det betyder utrolig meget, siger Karl Erik Leander, der i forsøg lavet i samarbejde med sin planteavlsrådgiver Lars Albrecht har fundet en mervægt på mellem tre og seks procent i frø og korn behandlet med chelateret mikronæring fra Interfiller.

rich-media-2
Karl Erik Leander har altid mikronæring med i sprøjten, fordi han har erfaret, at det sender vægten på frø fra græs, korn og raps i vejret. Pressefoto.

Blandingerne indeholder ifølge Karl Erik Leander grundlæggende alle de mikronæringsstoffer, som planterne normalt har brug for, og så supplerer han doseringen, hvis plantesaftanalyserne viser, at der er ubalance i marken.

For Karl Erik Leander gælder det i forhold til afgrøderne på sine 140 hektar med planteavl at holde planterne så grønne som muligt, så længe som muligt frem mod høst. Det er nemlig først til sidst, at afgrøderne gerne skal afmodne, og helst kun den sidste uge eller to.

- Man ser tit, at når man begynder at høste afgrøder, så er de kun modne i toppen, og vandet sprøjter op af stubbene de første dage man høster. For os handler det om at holde afgrøden frisk og grøn så længe som muligt, siger Karl Erik Leander. Det, mener han, hjælper mikronæringen med til, og han tilføjer, at det ofte kan det overraske, at en tilsyneladende sund plante begrænses i sin udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plantesaftanalyser overrasker

Der kan være noget helt specifikt planten mangler for at kunne optage de andre næringsstoffer, og her kan med med bredspektrede chelaterede mikronæringsprodukter som Hvedesupport og Rapssupport ifølge Karl Erik Leander forsyne planten med netop det, den ikke selv kan optage.

- Næsten hver vækstsæson er der perioder, hvor der er tørt, og så kan det være svært for planten at fange næringsstofferne, der ellers i mange tilfælde er derude, men som ikke er tilgængelige, fordi det er meget tørt og meget varmt. Plantesaftanalysen kan så direkte vise, hvad selve planten mangler, og selvom det måske kun er nødvendigt for en kort periode, så venter vi ikke, til vi kan se problemet på afgrøden, forklarer Karl Erik Leander.

Efterhånden som man får taget nogle plantesaftanalyser er erfaringen fra Tronagergaard, at så ved man nogenlunde hvad planten mangler, og så støtter Karl Erik Leander sig også op ad de erfaringer rådgiveren Lars Albrecht har gjort sig andre steder. Og når diagnosen er formuleret, så kontakter Karl eller Lars Interfiller for at få recepten på plads.

- Interfiller er meget samarbejdsvillige og progressive, og de vil gerne være first-mover. De laver egne forsøg, og prøver noget på markbasis, og det kan jeg godt lide. Der er ikke langt fra forslag til handling, forklarer Karl Erik Leander, som i den seneste sæson har brugt en ny blanding fra Interfiller, der blev hentet inspiration til, da landmanden sammen med blandt andre Interfillers direktør Henrik Gubi var på inspirationstur i England hos en række planteavlere, der høster højt ydende afgrødeudbytter i England.

- Henrik har produkterne på fabrikken, og når vi har hørt på nogle af verdens bedste landmænd, der laver verdensrekorder i deres afgrøder, så er Henrik og hans medarbejdere ikke længe om at komme med forslag til, hvordan man kan gøre med nye produkter og nye blandinger, og de prøveblandinger kan Interfiller så prøve af. De er gode at sparre med, hvis man har lidt spørgsmål eller vil prøve noget nyt, fortæller Karl Erik Leander.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemfri sprøjtning

Hos Interfiller hører Henrik Gubi over en bred kam at planteavlere, der gør brug af chelateret mikronæring, oplever mere ensformige kerner og en mere ensformig høst, fordi mikronæringen hjælper hele marken med afgrøde - til at komme i bedre balance. Så selv om vind og vejr fortsat er de vigtigste faktorer, så opfordrer han flere til at afsøge markernes potentiale.

- Vi henter inspiration i vores samspil med kunderne, og observerer de noget, også i forhold til de mest gunstige sprøjtetidspunkter, så er det noget, vi tager ind. Og vores produkter skader ikke, og de kan tilsættes direkte på bladene uden problemer, siger Henrik Gubi og uddyber, at man ved brug af BorAdditiv i sprøjten altovervejende er forsikret mod stoppede dyser.

rich-media-5
Vi henter inspiration i vores samspil med kunderne, siger Henrik Gubi fra Interfiller. Pressefoto.

Karl Erik Leander var en af de første der kørte med chelateret mikronæring fra Interfiller i frøgræs herhjemme, og det mere end ti år lange samarbejde fortsætter fremadrettet på Tronagergaard.

- Makronæringstofferne tilfører vi, fordi de er en nødvendighed i marken, men mikronæringsstofferne er også vigtige for at få hele processen til at fungere optimalt. Man giver lidt tilskud på et tidspunkt, hvor man kan tilføre frøvægt, og så planten bliver stimuleret hele tiden, og vi giver det løbende hver gang vi kører med sprøjten, slutter Karl Erik Leander.