Lyt til artiklen:

System til optimal plantebeskyttelse fra Hollandske BBLeap

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Abonnementsartikel

Sprøjtespecialisten Brdr. Toft kan nu tilbyde et unikt PWM teknologi, der kan fabriksmonteres eller eftermonteres på de fleste andre sprøjtefabrikater.

På traditionelle sprøjter vil en ændring i fremkørselshastighed og/eller dosering medføre en ændring i sprøjtetrykket. Ændring i sprøjtetryk betyder en ændring i dråbestørrelse og dermed ændring i afdriftspotentiale samt nedtrængning og afsætning.

Et konstant sprøjtetryk er derfor en forudsætning for ensartet sprøjtning, når start og stop i forageren og ved kurve kørsel, hvor der kan opleves over- og underdosering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skriver Brdr. Toft i en pressemeddelse.

Disse problematikker har hollandske BBLeap sat sig for at løse med ny teknologi. Grundlæggerne og udviklingsfolkene hos BBLeap har årelang erfaring i sprøjteteknologi og de første systemer har nu været i drift i mere end tre sæsoner på forskellige sprøjter (blandt andet eftermonteret på eksisterende Amazone, Dammann, Fendt, Agrifac, Hardi og KWH sprøjter), primært i Benelux og Australien.

rich-media-2
Her skal der ses et ens sprøjte billede fra 1-10 kilometer i timen. Foto: Pressefoto.

Pulserende dyser

LeapBox fra BBLeap er et PWM (Pulse Width Modulation) system, der består af en ISObus styring og magnetventiler på hver enkelt dyseholder.

Magnetventilen åbner og lukker 100 gange i sekundet (100 Hz) på hver individuel dyse, hvorved væsken ud af dysen pulseres. Ved at ændre åbne/lukke frekvensen kan man ændre på væskemængden, selv om sprøjtetrykket, og dermed dråbestørrelsen holdes helt konstant.

Andre PWM systemer kører blot på 10 eller 20 Hz. LeapBox skulle være 5-10 gange hurtigere end andre systemer, hvilket betyder lynhurtig hastighedsændring. Faktisk så hurtigt, at hver dyse kan have en ny dosering for hver 10 cm, selv ved en høj fremkørselshastighed (30 km/t).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Variabel dosering kan være på hele bommen, en gruppe af dyser eller på enkeltdyseniveau.

På grund af den høje frekvens og systemets konstruktion, er det muligt at dosere i intervallet 0-100% af dysens ydelse, hvor lavfrekvens systemer oplever slip i doseringen, hvis doseringen kommer under typisk 35-45% af dysens ydelse.

Det betyder i praksis, at man med én dyse kan dosere fra omkring 0 ltr/ha til f.eks. 300 ltr/ha, og vel at mærke med konstant dråbestørrelse, så dyseskifte er helt unødvendigt.

Systemet kan håndtere op til 200 dyser. Det vil sige med 25 cm dyseafstand er største bombredde 50 meter.

rich-media-4
"Hjernen" LeapCore monteres centralt på sprøjten og forbindes til bommodulerne på bommen, regulerings- og masterventil samt flowmåler og endeligt ISObus terminalen i traktoren. Foto: Pressefoto.

Fremtidssikret

Hvis du vil arbejde med stor præcision på dine tildelingskort, løber de fleste terminaler ind i begrænsninger. Du kan tilføje LeapCat til systemet, der kan håndtere store datamængder, således at du kan lave variabel tildeling på enkeltdyseniveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

BBLeap udvikler løbende egne systemer og integrerer desuden 3. parts systemer som f.eks. Augmenta kamera, Yara sensor ect. Systemet kan således udbygges mange år ud i fremtiden.

LeapBox systemet tilbydes fabriksmonteret på Bargam, CHD og KWH sprøjter, som importeres af Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten, men kan desuden eftermonteres på de fleste andre sprøjtefabrikater.