Lyt til artiklen:

Inflationen stabilt høj - men energipriserne er faldet

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Abonnementsartikel

Inflationen i de vestlige lande blev i august 10,3 procent og var dermed på samme niveau som de foregående måneder, men energiprisinflationen er for nedadgående.

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har netop opgjort inflationen for august, og den viser, at inflationen er stabil på et højt niveau. Inflationen i august blev 10,3 procent i forhold til august 2021. Det er samme niveau, som blev opgjort i både juni og juli, hvor OECD opgjorde forbrugerprisinflationen til henholdsvis 10,3 og 10,2 procent.

Til gengæld viser energiprisinflationen et betydeligt fald fra 35,3 procent i juli til 30,2 procent i august sammenlignet med tilsvarende måneder sidste år. Det er dog kun 60 procent af OECD-landene, der oplever dette fald, så der er fortsat lande, hvor energiprisinflationen fortsat er stigende. Og trods det konstaterede fald, er energiprisinflationen fortsat på et meget højt niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

OECD's tal for Danmark viser fortsat stigende inflation. I Danmark steg den samlede årlige inflation fra 8,7 procent i juli til 8,9 i august. I august 2021 var den årlige danske inflation 1,8 procent.

Ser vi udelukkende på den danske inflation i fødevarepriserne, steg den fortsat fra juli til august, nemlig fra 14,6 til 15,9 procent. Også inflationen i energipriser er fortsat meget høj - og tydeligt over den generelle energiprisinflation i OECD-landene. I august blev energiprisinflationen i Danmark opgjort til 40,8 procent, hvilket er meget højt, men dog er et fald i forhold til juli, da den danske energiprisinflation blev opgjort til 43,4 procent.