Lyt til artiklen:

L&F kræver oprydning i bureaukratiet

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Abonnementsartikel

Landbrug & Fødevarer med nyt udspil inden valget: Der skal luges ud i bureaukratiet

Landmænd og virksomheder løber ind i tunge bureaukratiske regler hver eneste dag. Nogle af dem bremser ligefrem de næste store skridt i erhvervets grønne udvikling. Derfor mener Landbrug & Fødevarer, at der skal luges ud i regler og unødigt bureaukrati, så det bliver nemmere for hele fødevareklyngen at udvikle sig.

- Mange danskere ser landmanden som lidt af en fri fugl. Det er der selvfølgelig noget rigtigt i, men virkeligheden rummer også noget ganske andet. Jeg tror, vi landmænd er nogle af dem, som oftest skal læse op på nye vejledninger og regelsæt, og nogle gange giver det bare ikke nogen mening, siger Søren Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt konkret peger Landbrug & Fødevarer på fem områder, hvor politikerne skal luge ud i bureaukratiet. Det handler bl.a. om at fjerne gammeldags regler på biogasområdet, at få landbrugsaftalens løfte om ressourcer til udvikling gjort til virkelighed, få mere fart på udviklingen af ny teknologi og få godkendt klimafoder som vores nabolande allerede kan benytte i dag, skriver L&F i deres udspil.

Men det er bare begyndelsen, lyder det fra formanden:

- I virkeligheden har vi en lang liste med regler, som helt lavpraktisk ikke giver mening. Det kan handle om alt fra rigide regler om efterafgrøder til §3-arealer. Vi vil gerne sætte os ned sammen med politikerne og udpege de mest bureaukratiske regler, siger Søren Søndergaard.

Politik skal ud i virkeligheden

I udspillet efterlyser Landbrug & Fødevarer, at politikerne får sat gang i det udviklingsspor, som blev en del af landbrugsaftalen. Den del af aftalen vil nemlig gøre det nemmere at teste og implementere nye teknologier. Men et år efter at aftalen blev vedtaget, er udviklingssporet stadig ikke blevet implementeret og dermed kan hverken landmænd eller fødevarevirksomheder handle effektivt på det.

- Vi er i gang med en stor klimaomstilling i landbruget, og derfor er det ærgerligt, at politikerne ikke for længst har sat udviklingssporet i gang. For udviklingen kommer ikke uden rammerne, og slet ikke lige nu, hvor vi kæmper med enorme energiregninger og stigende råvarepriser, siger Søren Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når valgkampen efter alt at dømme bliver skudt i gang i næste uge, bliver Søren Søndergaards fokus at sikre udvikling og ordentlige rammer for erhvervet.

- Vi kommer til at bruge det her udspil som en del af vores valgkampskommunikation. Igen og igen vil vi minde politikerne om, at det ikke er os i erhvervet, man venter på. Vi er i gang med den grønne omstilling, og vi har de næste initiativer og teknologier klar - hvis politikerne ellers får indrettet et system, hvor bøvlet bureaukrati erstattes af handlemuligheder, siger formanden.