Lyt til artiklen:

Krig og madspild truer fødevareforsyningen

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Den 29. september er FN's internationale madspildsdag.

FN's fødevareorganisation, FAO, har opgjort, at gennemsnitligt går 14 procent af alle verdens fødevarer tabt på deres vej fra marken til detailhandlen, og yderligere 17 procent går til spilde i detailhandlen og hjemme hos forbrugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil sige, at omtrent 30 procent af de fødevarer, vi producerer, går tabt uden at gøre nytte som mad, men stadig med et klimaaftryk til produktion, håndtering, indpakning, distribution med videre.

Ifølge FAO er ødelagte fødevarer og madspild en væsentlig bidragyder til klimakrisen og tegner sig for op til 10 procent af de globale drivhusgasemissioner.

Sultproblemer

Det store madspild anser FN's fødevareorganisation, FAO, for at have alvorlige konsekvenser for klimaet, fødevaresikkerhed og vores forvaltning af naturressourcer. FN peger også på, at problemstillingen forstærkes af stigende sultproblemer og svingende fødevarepriser.

FN-rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World 2022, viser, at antallet af mennesker, der globalt er ramt af sult, steg kraftigt til hele 828 millioner i 2021.

Tale til G20-møde

FAO-generaldirektør QU Dongyu benyttede madspildsdagen til at advare om ødelæggende konsekvenser af stigende mad- og gødningspriser. Det skete i en tale, han holdt for landbrugsministrene for sammenslutningen af verdens førende økonomier, G20, som netop har holdt møde Bali.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Konflikter og krisedrevne opbremsninger og nedture er og vil forblive de vigtigste drivkræfter bag fødevarekriser, hvilket understreger vigtigheden af at opnå fred, tackle klimakrisen og øge modstandskraften overalt, siger QU Dongyu i sin tale på landbrugsministermødet i G20.

Men FAO peger også på madspild som en vigtig faktor, fordi det spilder knappe ressourcer som vand, jord og energi samt arbejdskraft og tid, samtidig med at det producerer drivhusgasemissioner.

- Alt dette forværrer klimaændringerne og truer landbrugets bæredygtighed, menneskelige levebrød og kvaliteten og sikkerheden af vores fødevareforsyninger.

QU Dongyu peger på, at der er brug for mere forskning og udvikling samt investeringer i infrastruktur for blandt andet at reducere madspild.