Lyt til artiklen:

Satellitbilleder og GPS kan øge produktion af korn med ekstra 320.000 ton

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Ved at benytte satellitbilleder, GPS og mange andre teknologier til at gødske så præcist som muligt, kan den danske kornproduktion øges med ekstra 320.000 ton korn svarende til tre procent. Det viser nye beregninger fra Yara, leverandører af plantenæringsstoffer.

Beregningen kommer samtidigt med, at Danmarks Statistik netop har offentliggjort, at brugen af præcisionsteknologi ved hjælp af droner og satellitter er øget markant i dansk landbrug det seneste år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I den forsyningssituation, verden oplever i dag, er det vigtigere end nogensinde, at vi bruger landbrugsjorden så klogt og effektivt som muligt. I Danmark er 500 landmænd gået foran med at bruge topmoderne teknologi til at dosere brugen af gødning, så den nøje afpasses, hvad planterne har brug for. Det betyder højere udbytte og mindre miljøbelastning. Den kombination appellerer til rigtigt mange landmænd, og vi oplever en markant stigende interesse for præcisionslandbrug, fortæller Jens Jakob Larsen, Yara Danmark.

Potentialet for produktion af 320.000 ton ekstra korn i Danmark bygger på, at præcisionslandbrug betyder mindre udvaskning af kvælstof. Derfor har danske landmænd, der anvender præcisionsteknologi, lov til at dyrke færre efterafgrøder.

Det giver plads til et større areal med vinterhvede eller anden vintersæd, som typisk giver større udbytte end alternativerne. Vel at mærke uden at vandmiljøet belastes, skriver Yara Danmark i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Der er stadig masser af arealer, der vil vinde ved at dosere mere præcist, og vi håber, at eksemplets magt giver bonus, mener Yara. Illustration: Yara tildelingskort.

Potentialet for præcisionsgødskning er stort

For landmændene kræver præcisionslandbrug investeringer i ny teknologi, datahåndtering og uddannelse, men Jens Jakob Larsen ser mange tegn på, at de nye, højpræcise løsninger vinder indpas.

- Den økonomiske gevinst ved at dosere præcist og miljøgevinsten er en stærk kombination. Dertil kommer, at mange medarbejdere i landbruget synes, det er spændende at være med til at tage ny smart teknologi i brug i førerhuset, siger Jens Jakob Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med resultaterne fra de første 500 landmænd - og ballasten fra årets virkelig gode høst - er alle forudsætninger til stede for at tage det næste store ryk, skriver Yara Danmark.

- Der er stadig masser af arealer, der vil vinde ved at dosere mere præcist, og vi håber, at eksemplets magt giver bonus. Er man lykkedes med præcisionsgødskning, er næste naturlige skridt for eksempel at bruge tilsvarende teknologi ved såning og brug af planteværn, siger han.

- Danmark som et klimabevidst landbrugsland kan på denne måde endnu engang være foregangsland som udviklingslaboratorium for præcisionsgødskning. Alle parter i branchen inklusive teknologileverandørerne kan dermed stile mod at eksportere viden til hele verden om at få mere ud af mindre, siger Jens Jakob Larsen.