Lyt til artiklen:

Udbringningsperioden for gylle forlænges ikke

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Grundet den tørre sommer forlænges fristen for at udbringe flydende organisk gødning til vinterraps og fodergræs ikke i år.

I to kommuner har der dog været så mange dage med regn i sensommeren, at det giver landmænd ret til at lude halm med ammoniak, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de kommuner, hvor det regner meget i uge 21-38, kan der udbringes flydende organisk gødning på visse arealer helt frem til 15. oktober. Den almindelige frist er 1. oktober. Flydende organisk gødning er blandt andet gylle.

Betingelserne er, at nedbøren i uge 21-38 er over normen samtidigt med, at nedbøren i uge 30-38 er 30 procent over normen.

I år har det slet ikke regnet så meget i nogen kommuner, at reglen træder i kraft. Det vil sige, at fristen ikke er forlænget i nogen kommuner i år.

Lude halm med ammoniak

En anden nedbørsafhængig regel afgør om man må lude halm med ammoniak. Antallet af nedbørsdøgn i uge 31 - 37 er afgørende for, om det er tilladt at lude halm med ammoniak. I år kan der ludes halm med ammoniak i 2 kommuner i Danmark.

Det er i Lemvig og Struer kommune, hvor der i perioden har været nedbør i mere end 14 dage ud af sammenhængende 21 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen offentliggør nedbørsdata fra DMI ugentligt, så der er mulighed for at se, hvor og hvornår de nedbørsafhængige regler gælder.