sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Hvad er en kemisk APV?

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Abonnementsartikel

En APV er en Arbejdspladsvurdering. Den skal sikre, at din arbejdsplads lever op til gældende regler og love. I en APV vurderes der blandt andet, om der er fare for ulykker eller sundhedsrisici

En kemisk APV handler således om, hvilke kemiske stoffer, der bliver brugt på din arbejdsplads, og om der er fare for, at du kan blive udsat for skadelige stoffer. Det er vigtigt at få lavet en APV, så du kan være sikker på, at du ikke udsættes for skadelige stoffer på din arbejdsplads. Læs mere om kemisk risikovurdering her

Hvem skal lave kemisk APV?

En kemisk APV skal laves af arbejdsmiljørepræsentanten i samarbejde med arbejdsgiveren for virksomheder, som beskæftiger sig med kemikalier (eksempelvis skal virksomheder, der sælger kemi, men ikke bruger kemi, ikke lave en kemisk APV). Du kan læse mere om, hvem der skal lave en APV på sikkerhedsstyrelsen eller på ecoonline.dk.

Hvad skal der være i en kemisk APV?

En kemisk APV bør som minimum indeholde nedenstående:

  • En beskrivelse af arbejdspladsen
  • En gennemgang af de kemiske stoffer, der er på arbejdspladsen
  • En vurdering af, hvor og hvordan stofferne bliver brugt
  • En beskrivelse af, hvordan man kan beskytte sig mod skadelige stoffer

Hvor tit skal en APV laves?

En APV skal laves, hvis der kommer nye kemiske stoffer ind på arbejdspladsen, eller hvis der bliver ændret i de kemiske stoffer, der allerede eksisterer på arbejdspladsen. Det kan fx være, hvis et stof bliver udskiftet med et nyt stof, eller hvis der kommer nye stoffer ind i en eksisterende proces. En APV skal også laves, hvis der er ændringer i bestemmelserne om kemikalier. Hvis der fx bliver ændret i reglerne om opbevaring af kemikalier. Kommer der nye regler om påklædning, når man arbejder med kemikalier, skal der også laves en ny kemisk APV. Dertil er det lovpligtigt at en kemisk APV skal gennemføres hvert 3. år, så man hele tiden er sikker på, at arbejdspladsen lever op til de gældende regler.

Hvorfor er det vigtigt med en APV?

En APV er vigtig for, at man kan være sikker på, at en arbejdsplads overholder de gældende regler og love. Det er især vigtigt med en kemisk APV, da kemiske stoffer er en stor del af mange arbejdspladser. Hvis man ikke er sikker på, om der er fare for skadelige stoffer på arbejdspladsen, kan man hurtigt blive utryg eller måske blive bekymret for at gå på arbejde.