EUROTIER: Firmaet Weda Dammann & Westerkamp, der er leverandør af staldudstyr, har flere nyheder med på Eurotier 2022.

En af nyhederne er et computerstyret vanddoseringssystem, som kan dosere vand i tørfoder. Målet er at fremme soens ædelyst og i sidste ende dens mælkeproduktion. Systemet lanceres med navnet Aqua.Plus og er en videreudvikling af Wedas eksisterende computerstyrede doseringssystem til farestier, der markedsføres med navnet OptiMum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye ved Aqua.Plus i forhold til OptiMum er, at en justerbar ventil tilfører en passede mængde vand til det doserede tørfoder.

Bedre kondition

Med Aqua.Plus stimuleres søer i fareområdet til at spise mere foder, fordi vådfoderet ifølge Weda smager bedre, når det er helt friskt.

- Den ekstra foderoptagelse forbedrer søernes kondition og mælkeydelse, siger Ralf Meyer, der er udviklingschef hos Weda.

Han fremhæver, at det nye system har vist sig at være særlig fordelagtig ved høje temperaturer.

- I varmt vejr er det også muligt at benytte Aqua.Plus-systemet som en ekstra vandingsmulighed, så man kan tildele dyrene en vand i truget på et fast tidspunkt, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foder forbliver friskt

Der tilsættes ikke vand til den første portion tørfoder, som doseres uden aktivering af foderrørets sensor. Når soen så æde, beder hun automatisk om den næste portion når sensoren registrerer hendes tryne, og først derefter tilsættes vandet.

rich-media-3
Rødt, gult eller grønt lys over hver so er med til at give et hurtigt overblik, hvis en som ikke æder tilstrækkeligt. Pressefoto.

Det computerstyrede OptiMum-system udskænker derefter foderet i små portioner på typisk 100 gram ad gangen, så længe computeren kan se, at soen stadig må få mere foder.

Denne metode har ifølge Ralf Meyer vist sig at være særdeles hygiejnisk, især i forbindelse med faringer, eller hvis soen er syg.

- Så hvis hun ikke vil æde i begyndelsen, er det kun en lille mængde tørt foder, der ligger tørt i truget og ikke fordærves, fordi der ikke er tilsat vand.

Ifølge Ralf Meyer kan man hele tiden følge, hvor ofte og hver meget, soen æder, fordi en lampe over hvert foderrør lyser grøn, gul eller rød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver et hurtigt overblik, når man kigger rundt i stalden, siger Ralf Meyer.

Andre grise

Han nævner, at systemet også kan anvendes til andre grise end søerne.

- Man kan sætte systemet op til øvrige grise, og man kan programmere til at give to, tre, fire eller fem gange foder dagligt i takt med deres tilvækst, fortæller Ralf Meyer.

rich-media-5
Quick.Gate gør det muligt at muge ud i samtlige verandaer på én gang. Pressefoto.

Øvrige nyheder

Weda viser også andre nyheder henvendt til svineproducenter, blandt andet et lågesystem med navnet Quick.Gate, der anvendes til udendørsverandaer. Lågerne mellem verandaerne kan løftes og drejes til siden, så det er muligt at rengøre alle verandaer på én gang med en læssemaskine.

rich-media-6
Smart.Scope sikrer let og sikker adgang til både smågrise og so. Pressefoto.

Endnu en Weda-nyhed er til gruppeopstaldede søer i farestalde. Der er tale om en enkel måde at åbne og få sikker adgang til både soens og smågrisenes område uden at skulle kravle akavet hen over inventaret.