Lyt til artiklen:

Præcisionslandbrug er fordoblet på ét år

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Abonnementsartikel

Det er de unge landmænd og de store landbrug, som primært driver den fortsatte udbredelse af præcisionslandbrug i Danmark.

Især vinder gradueret gødskning frem. På bare et år er landbrugsarealet, som gødskes med gradueret tildeling, næsten fordoblet fra 9 procent til 17 procent. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik, der baserer sig på svar fra 23.592 bedrifter.

- Det er en interessant udvikling. Stigningen hænger sammen med den store interesse, der har været for den ny ordning, hvor præcisionsgødskning kan erstatte en del af efterafgrødearealet, forklarer Torkild Birkmose, landskonsulent i gødskning hos Seges Innovation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mest udbredte discipliner inden for præcisionsjordbrug er forsat præcisionsstyring med RTK/GPS samt sektionsstyring af sprøjten.

Digitale platforme anvendes af flere

Flere, især de unge landmænd under 40, har derudover også taget de digitale platforme til sig, som giver mulighed for at graduere alt fra gødning til planteværn hen over marken ud fra et markkort skabt af et satellit- eller dronebillede, som indlæses i traktorterminalen, skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Det har medvirket til, at for første gang dyrkes mere end en fjerdedel af det danske landbrugsareal med brug af software, der kan danne digitale markkort samt drone- og satellitteknologi.

- De yngre landmænd/driftsledere og de største landbrug, har taget disse nye forgreninger af præcisionslandbrug til sig. Det passer fint med det, som vi fornemmer, siger Torkild Birkmose.

Han påpeger også, at statistikken fortæller, at det kun er et lille mindretal, som angiver tekniske problemer som årsag til, at de ikke anvender præcisionslandbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Teknikken virker, og vi kan kun anbefale endnu flere landmænd til at tage teknologien til sig, siger han.

Præcisionslandbrug indebærer brug af data fra satellitter, sensorer mv. til mere nøjagtig kørsel og målrettet tildeling af gødning med mere.

Du kan læse den nye statistik om præcisionsjordbrug herunder:

NYT: Stigning i areal med præcisionslandbrug - Danmarks Statistik.