Lyt til artiklen:

Debat: Landmanden kan varme dit hus op - hvis han får lov

00:00
Hastighed: ???x
01:20

Det gør ondt på en nordjysk bonde som mig at høre om blandt andet træpille-mangel som et øjensynligt væsentligt element i den igangværende energikrise - når jeg ved, at dansk landbrug kunne bidrage til at afhjælpe problemet, hvis bare vi fik lov.

Det er således tåbeligt af den danske regering som den eneste i hele EU at holde fast i kravet om fire procents braklægning af landbrugsarealerne. Dén politik håndhæves på utrolig og stædig vis, selv om vi landmænd uden problemer kunne dyrke energi til brændsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man udelukkende dyrker energiafgrøder på brakarealerne, er det muligt at erstatte fossilt brændstof til mellem 30.000 og 40.000 husstande. Hverken biodiversiteten eller klimaet vil tage skade - højest feel good-fornemmelsen hos politikere, som næppe kommer til at sulte eller fryse.

Selvfølgelig skal korn som udgangspunkt bruges til menneskeføde og dyrefoder. Men vi landmænd producerer i forvejen rapsolie, flis og halm og står for eksempelvis biogasproduktion - der i den seneste ugeopgørelse dækkede 65 % af det samlede gasforbrug i Danmark - så vi er vant til at agere energileverandører. Og i en alvorlig krisetid gælder det da netop om at producere og levere det, som samfundet mangler.