Lyt til artiklen:

Mikronæring giver større kerner

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Martin Dunker har indtil september 2022 været driftsleder for Toftegaards 840 hektar jord ved Brønderslev. Han vil gerne selv bestemme præcis, hvilken mikronæring planterne skal have og mener, det er på høje tid, at man i planteavlen arbejder mere målrettet med planternes behov.

Han har fået sin mikronæring fra Interfiller, der specialisere sig i chelateret mikronæring. Her kan han sammensætte mikronæringsblandinger til helt specifikke formål. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan se resultatet er større og sundere aks, og nogle større og sundere kerner, i det vi får hjem. Og det tror jeg kun, vi vil kunne se endnu mere fremover. Og så kan jeg godt lide, at Interfillers løsning giver os muligheden for at blande flere ting sammen, siger Martin Dunker, der i tre sæsoner har benyttet sig af mikronæringsløsninger fra virksomheden.

Interfiller kalder produktet Kundedesign og Henrik Gubi, der er direktør i virksomheden, ser det som en helt naturlig del af den service, man i flere årtier har leveret til krævende planteavlere.

- Når vi alligevel mixer de her komponenter sammen, kan vi kundedesigne produkterne, så vi får et andet indhold, end det der allerede er i eksempelvis Hvedesupport eller Rapssupport. Hvis man har et ønske, om at der skal lidt mere kobber eller lidt mere zink i blandingen, så kan det fint lade sig gøre, siger Henrik Gubi.

Han gør opmærksom på, at der naturligvis er en øvre grænse for koncentrationen af visse metaller i væsken, men at det ikke udgør et problem, da de chelaterede produkter optages meget effektivt i planten.

Udbytter løftes

Martin Dunkers første erfaringer med produkterne fra virksomheden var, at de både var lette at håndtere og lette at blande op og han bad Ulrik Pers Madsen om at lave en skræddersyet mikronæringsblanding, der lå tæt op ad den, han hidtil havde kørt med. Som sagt, så gjort, og inden sæsonen var gået i gang, fik Martin Dunker leveret produktet klar til brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Toftegaard har den nu tidligere driftsleder nørdet med plantesaftanalyser og jordprøver for at finde ud af, hvordan man får mest ud af jorden, for selv er han sikker på, at kan man opfylde planternes behov meget præcist, så er der der store gevinster at hente.

- Der er et mega-potentiale at hente i det her, for ellers ville jeg ikke have givet mig i kast med det. Der er virkelig noget at hente, hvis man finder ud af at bruge plantesaftsanalyserne og kan kombinere det med, at man kan få tildelt den mikronæring til planterne, som der er behov for i marken, siger Martin Dunker.

Resultatet er for Martin Dunker helt tydeligt når høsten nærmer sig, men for at få succes kræver det, at man bruger både tid og ressourcer på opgaven, og når nordjyden næste gang skal hæve udbytterne i marken hos en arbejdsgiver, kan man godt forvente at få driftslederens egen mikronæringsdesign med i aftalen.

- Jeg ved, at den blanding jeg har fået designet dækker de mest basale behov, og det er klart, at så vil jeg starte med den, og så vil jeg tage plantesaftanalyser, og se efter, hvad vi ellers mangler for at løfte udbyttet endnu mere, siger Martin Dunker.

rich-media-3
Henrik Gubi er direktør i Interfiller. Privatfoto.