Lyt til artiklen:

Nationalbanksprognose tegner dystert billede af 2023

00:00
Hastighed: ???x
01:58

Coronakrisen er næsten glemt, men den næste - for ikke at sige de næste er blot fulgt efter.

Går man i sit stille sin og drømmer om, at vi går en lysere fremtid i møde, så skal man nok undlade at kigge for meget i den netop offentliggjorte prognose fra Nationalbanken.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge den, kan vi gå 2023 i møde med forventningen om, at prisstigningerne forbliver høje, et fald i BNP og en opfordring til, at finanspolitikken skal dæmpe efterspørgslen - ikke mindst for at undgå, at løn- og prisudvikling presser hinanden yderligere i vejret.

- Det er vigtigt, at få den meget høje inflation bragt ned. Det kræver en markant opstramning af den økonomiske politik, og det vil desværre komme til at kunne mærkes af alle - både borgere og virksomheder. Hvis vi ikke får styr på inflationen, vil omkostningerne for samfundet blot blive endnu større senere, siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

BNP-fald i 2023

Ifølge Nationalbanken, vil vi se et fald i BNP næste år på 0,1 procent. Beskæftigelsen vil ligeledes falde, huspriserne vil falde med 5,6 procent og forbrugerpriserne vil stige med 4,3 procent i forhold til 2022-priserne.

Prognosen forudser en stigning i forbrugerpriserne i 2022 på 8,6, så selvom 2023 ikke rammer op på samme niveau, ligger det højt i forhold til 2021. Her lå prisstigningerne på 1,9 procent. Forventningen til 2024 er, at forbrugerpriserne vil stige med 1,7 procent.

Energikrisen rammer fødevareindustrien hårdest

Se også:

Energikrisen rammer fødevareindustrien hårdest

Krigen i Ukraine er ikke overraskende blandt hovedårsagerne til de dystre tider for økonomien. Russisk gas og olie har indtil nu spillet en afgørende rolle i den europæiske energisektor, og blandt andet fødevareindustrien er blandt de brancher, som mærker krisen mest.