Lyt til artiklen:

Sådan opfylder du kravet om fire procent ikke-produktive elementer på omdriftsarealer

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Du kan kun bruge elementer og arealer, der er udlagt på omdriftsarealer, til at opfylde kravet om mindst fire procent ikke-produktive elementer. Du kan bruge følgende elementer og arealer til at opfylde kravet: brak, blomsterbrak, bestøverbrak, markbræmmer, 3-metersbræmmer, småbiotoper, markkrat, GLM-søer og GLM-fortidsminder samt deres tilhørende bræmmer.

Du har derved mulighed for at bruge allerede udlagte landbrugsarealer med brak og markbræmmer til at opfylde kravet, eksempelvis dem du har udlagt for at opfylde det grønne krav om miljøfokusområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skriver Landbrugsstyrelsen på deres hjemmeside.

Sådan opfylder du GLM 8-kravet om fire procent ikke-produktive elementer

Når du bruger elementer og arealer til at opfylde kravet om mindst fire procent ikke-produktive elementer, må du ikke bruge dem til produktion i hele kalenderåret. Det betyder, at du ikke må dyrke en landbrugsafgrøde, og du må derfor ikke gødske eller sprøjte arealet. Afgræsning er heller ikke tilladt, men på græsningsarealer kan du godt opfylde GLM-8 på tilgroede og våde elementer, som markkrat, GLM-søer eller -fortidsminder samt tilhørende bræmmer, uden at skulle sætte hegn omkring elementet.

Du må heller ikke tage slæt. Nogle elementer skal dog slås årligt, så de fortsat er lysåbne og i landbrugsmæssig stand, men plantematerialet skal blive liggende på arealet.

Formålet med kravet er at sikre, at en del af landbrugsarealet overgår til ikke-produktive arealer eller elementer, så natur og biodiversiteten bliver forbedret på bedriften i forhold til i dag.

Du kan ikke opfylde GLM 8-kravet med elementer og arealer, der ligger på permanent græs, permanente afgrøder eller på naturarealer, der ligger uden for markblokken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når GLM8-kravet er opfyldt, kan du søge tilskud til yderligere udlagte ikke-produktive elementer, hvis du søger tilskud til biodiversitet og bæredygtighed.

Det er ikke muligt at blive undtaget fra kravet, da der skal gennemføres biodiversitetsindsatser på alle bedrifter.

Hvis du søger bio-ordningen biodiversitet og bæredygtighed og tilsammen udlægger mindst syv procent ikke-produktive elementer, nedsætter kravet til tre procent, hvoraf du kan få ekstra tilskud til én procent under bio-ordningen.