Lyt til artiklen:

De radikale vil forbyde minkavl

00:00
Hastighed: ???x
02:03

Abonnementsartikel

På weekendens radikale landsmøde, skal medlemmerne tage stilling til et forslag om totalt forbud mod minkavl i Danmark.

Blandt en række resolutionsforslag, som den radikale hovedbestyrelse indstiller til vedtagelse på partiets landsmøde, er et forslag om at forbyde minkavl. Forslaget har opbakning fra blandt andre folketingsmedlemmerne Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard, mens andre partimedlemmer mener, at det er for vidtgående at forbyde et erhverv

Det oprindelige resolutionsforslag er i en intern proces blevet justeret og anbefales vedtaget med den ændrede formulering:

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Radikale Venstre mener, at minkavl, ligesom i mange andre lande, også skal forbydes i Danmark. Det mener vi først og fremmest, fordi minkindustrien fortsat kan udgøre en væsentlig sundhedsmæssig risiko."

Et flertal i partiets resolutionsudvalget bestående af Sofie Carsten Nielsen, Martin Lidegaard, Anne Sophie Callesen, Philip Tarning-Andersen og Marianne Tøttrup anbefaler forslaget til vedtagelse i den ændrede form med følgende begrundelse:

"Der er påvist en fortsat betydelig risiko for nye virusudviklinger i tætte dyrehold, ikke mindst minkhold, hvor erfaringerne allerede har været dyre, både menneskeligt og økonomisk. Der er således en betydelig risiko for, at vi igen vil kunne havne i en situation som i 2020, hvis vi opbygger et nyt minkerhverv igen. Der er således samfundsmæssigt potentielt langt større ulemper end fordele forbundet med fortsat minkavl."

Et mindretal i resolutionsudvalget bestående af Mikkel Irminger Sarbo, Kasper Tingkær, Jeppe Fransson og Rikke Mortensen anbefaler forslaget til afvisning med følgende begrundelse:

"Vi mener, det er for vidtgående at forbyde et helt erhverv, men er åbne for omvendt at stille en række krav, der imødegår de udfordringer, erhvervet står med i forhold til smittefare, bæredygtighed og dyrevelfærd."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resolutionen om minkforbud blev vedtaget på landsmødet. Nu er det op til folketingsgruppen at tage endelig stilling til et forbud. Men alt tyder på, at gruppen følger indstillingen om et forbud mod minkavl i fremtiden.