Abonnementsartikel

Priserne på brød- og foderhvede er på vej ned, og der er udsigt til et prisfald, der er en del større end det, vi allerede har oplevet, spår fødevareøkonom Henning Otte Hansen.

Det bør få øjeblikkelig betydning for prisen på brød, mælk, mel og gryn, som er de fødevaregrupper, der er steget mest inden for det seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom det er foderkorn, der er faldet mest i pris siden april måned i år, hvor priserne toppede, så har råvaremarkederne allerede oplevet større prisfald på brødkorn, siger Henning Otte Hansen, seniorrådgiver, Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, til Maskinbladet.

- Det bør smitte af på priserne, og vi skal gerne kunne se prisreguleringer inden for de næste et til tre måneder, vurderer han.

Større træghed når råvarer falder

Da råvarepriserne for alvor satte kurs mod himlen i september 2007 var brødproducenterne Kohberg og Schulstad ikke sene til at skrue på knapperne, og Maskinbladet dokumenterede dengang, at ikke hele prisstigningen på brød kunne tilskrives stigende råvarepriser.

I dag har Kohberg-direktør Jan Gerber udtalt til Jyllands-Posten, at forbrugerne ikke skal forvente billigere brød fra Kohberg:

- Vi har ikke lukket vores hvedemelskontrakter endnu, hvilket er helt usædvanligt. Vi kan ganske enkelt ikke skaffe tilstrækkelige mængder af god mel, og det påvirker selvfølgelig prisen på vores brød ude i butikkerne, siger Jan Gerber, adm. direktør, Kohberg, til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Henning Otte Hansen er det ikke udsædvanligt, at der er en større træghed, når priserne på råvarer falder. Men han fastholder, at priserne på brød, mel, gryn og mælk skal falde:

- Vi bør kunne se et pænt prisfald på disse fødevaregrupper indenfor den kommende tre-måneders periode, siger Henning Otte Hansen.