Lyt til artiklen:

På vej mod tæt samarbejde i værdikæden

00:00
Hastighed: ???x
03:04

20 landmænd bliver nu en del af et pilotprojekt i Andelstanken 2.0, der har til formål at optimere værdikædesamarbejdet i et gensidigt forpligtende partnerskab mellem DLG, Danish Crown og fælles andelsejere.

Målet er ifølge Danish Crown at opnå en besparelse på 30 øre pr. kg. kød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pilotprojektet er seneste skridt i arbejdet med Andelstanken 2.0, som Danish Crown og DLG står bag, og som så dagens lys i slutningen af 2021 med ambitionen om et markant tættere samarbejde mellem andelsejere- og selskaber.

Som en del af pilotprojektet skal der ske øget brug af data og en optimering af handlen med foder. Planen er, at alle fælles andelsejere har mulighed for at blive en del af Andelstanken 2.0 i løbet af 2023.

Målet er ifølge Danish Crown, at Andelstanken 2.0 via udveksling af data, standardisering af effektive foderblandinger og fælles indkøb af råvarer, skal sikre de fælles andelsejere en besparelse på op mod 30 øre pr. kg. kød.

Data og gode priser

Det er ifølge Danish Crown disponeringsteamet i DLG, der over tid skal sikre de bedste priser på eksempelvis foderhvede, foderbyg og soja, mens Danish Crown skal behandle og udveksle data, som de enkelte bedrifter leverer, og som både konsulenter i DLG, rådgivere i Danish Crown og landmanden kan få gavn af i samarbejdet om optimering på staldgangen.

Camilla Blicher Simonsen, vicekoncerndirektør i Salg og Kunderelation i DLG, siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores ejere har fra begyndelsen været meget interesserede i at komme i gang med Andelstanken 2.0, og derfor er jeg også glad for, at vi nu endelig kan affyre startskuddet. Over de seneste ni måneder har vi haft tæt dialog med flere af vores fælles ejere om, hvordan vi får et tættere samarbejde mellem andelsselskaberne og produktionen.

Tillid og transparens

Indsamling af valide data i rigelige mængder og en ny måde at handle foder på er ifølge parterne i projektet et af de helt centrale punkter for, at Andelstanken 2.0 bliver en succes.

Ifølge Nicolaj Nørgaard, leder af Ejerservice i Danish Crown, er data nøglen til at afdække, hvilke foderblandinger, der har den bedste performance og den laveste omkostning pr. kilo tilvækst.

- Vi har god fremdrift i at samle mere data i Danish Crown Data, og vi har brug for at samle endnu mere for at kunne opnå de størst mulige besparelser i værdikæden. Andelstanken 2.0 er et vigtigt skridt på vejen mod at sikre optimeringer i fællesskab, der skaber reel værdi for vores fælles ejere, siger Nicolaj Nørgaard.

Camilla Blicher Simonsen tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et forpligtende partnerskab på tværs af værdikæden giver DLG, Danish Crown og landmanden mulighed for at fokusere på dét, vi hver især er bedst til. Med tillid til hinanden og større gennemsigtighed i form af data og benchmarks fra bedrifterne, er vi overbevist om, at Andelstanken 2.0 over tid vil skabe mere værdi for alle parter.