Lyt til artiklen:

Plan om halmbaseret biogasanlæg til en halv milliard

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Danskejede Biofuel Technology er i den indledende proces i forhold til at etablere et biogasanlæg i Lolland Kommune. Det vil i givet fald betyde en fordobling af biogasproduktionen i landsdelen. Anlægget kan stå klar i 2024-2025 og vil skabe cirka 170 arbejdspladser.

- Lolland-Falster har landets største overskud af halm, og derfor er det oplagt netop her at etablere Danmarks første halmbaserede biogasproduktion. Dernæst er det afgørende for vores investering, at Lolland-Falster nu kobles på det nationale gasnet, siger stifter og medejer Torben A. Bonde, Biofuel Technology.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forvejen er der som følge af den igangsatte gasledning, allerede planlagt tre biogasanlæg på Lolland-Falster. Biofuel Technologys anlæg er projekteret til at have en kapacitet svarende til den samlede biogasproduktion fra disse tre anlæg og kan således fordoble den planlagte lokale produktion. Det vil i så fald betyde, at den samlede biogasproduktion på Lolland-Falster bliver tre-fire gange større end det forventede lokale gasforbrug.

Garanti for grøn gas

- Det betyder, at der bliver produceret så meget biogas på Lolland-Falster, at de lokale virksomheder, som har brug for gas i deres produktion, ikke på noget tidspunkt får behov for at supplere med naturgas. Vi kan give garanti for grøn gas, og det er et vigtigt parameter i tiltrækningen af virksomheder. Derudover bidrager vi samtidig til større dansk og europæisk uafhængighed af russisk og fossil gas, siger investeringschef i Business Lolland-Falster Steffen Lund.

- Vi ser ind i en meget nær fremtid, hvor Lolland Kommune ikke blot er storleverandør af sol- og vindenergi, men også af biogas. Vi er meget glade for at kunne byde Biofuel Technology velkommen til Lolland Kommune, siger borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S).

Ud over biogas vil anlægget også producere gødning af restmaterialet. Anlægget ventes at stå klar til drift i 2024-2025 med forventet byggestart i 2022-2023.

Det tidsmæssige forløb afhænger af indgåelse af endelig aftale om køb af erhvervsjord, opnåelse af myndighedernes godkendelse af lokalplan samt VVM og etableringen af gasledningen til Nakskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvikler i hele verden

Biofuel Technology forventer sammen med investeringspartnere at investere i alt 475 millioner kroner i etableringen af biogasanlægget og tre tilknyttede halmstationer. Virksomheden udvikler biogas- og biofuelanlæg i et tæt samarbejde med andre udviklingspartnere og investorer. Aktuelt arbejdes der med projekter i Danmark, EU og Australien sammen med forespørgsler fra Canada, Indien og andre områder.