Lyt til artiklen:

Debat: Hvorfor straffe klimavenligt landbrug?

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Man kan ikke ændre biologiske processer via afgifter.

Så enkelt er det, og alligevel ønsker mange en CO2-afgift på landbruget for at regulere adfærden. Det kan ødelægge den positive udvikling, landbruget har gang i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udledningen af klimagasser fra dansk landbrug var således 26 procent lavere i 2021 end i 1990. Og dansk landbrug fortsætter ad denne klimavej. De lavthængende frugter er allerede plukket. De næste koster.

Danmark er verdensmestre i at producere klimavenligt. Det har flere udenlandske forskningsinstitutioner påpeget mange gange.

Disse topplaceringer til dansk landbrug gør det åbenlyst rigtigt at producere fødevarer i Danmark. CO2-udledningen kender jo ikke landegrænser. Og der er brug for både fødevarerne og CO2-begrænsningen.

Hvis den danske fødevareproduktion vedblivende skal toppe klima- og miljølister, er det nødvendigt hele tiden at forbedre sig. Det bliver svært, hvis der både skal betales afgift og udvikling - da nye teknologier og løsninger kræver store investeringer. Der er ikke råd til begge dele i en almindelig landmandsbedrift.

Når miljøøkonomiske vismænd afviser, at CO2-udledningen (lækagen) risikerer at flytte til andre lande, fordi disse nationer også vil nedsætte udledningen, er det en halv sandhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvfølgelig vil andre lande forbedre sig på CO2-udledningsfronten. Men Danmark kan, hvis der bliver mulighed for det, udvikle sig hurtigere - og derfor stadig ligge i front. Det vil en afgift bremse. Derfor vil der være større lækage med afgift.

Verden har brug for fødevarer. Danske landmænd kan producere dem klimavenligt. Det skal ikke straffes.