Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Debat: Hvorfor straffe klimavenligt landbrug?
Man kan ikke ændre biologiske processer via afgifter.
Så enkelt er det, og alligevel ønsker mange en CO2-afgift på landbruget for at regulere adfærden. Det kan ødelægge den positive udvikling, landbruget har gang i.
Udledningen af klimagasser fra dansk landbrug var således 26 procent lavere i 2021 end i 1990. Og dansk landbrug fortsætter ad denne klimavej. De lavthængende frugter er allerede plukket. De næste koster.
Danmark er verdensmestre i at producere klimavenligt. Det har flere udenlandske forskningsinstitutioner påpeget mange gange.
Disse topplaceringer til dansk landbrug gør det åbenlyst rigtigt at producere fødevarer i Danmark. CO2-udledningen kender jo ikke landegrænser. Og der er brug for både fødevarerne og CO2-begrænsningen.
Hvis den danske fødevareproduktion vedblivende skal toppe klima- og miljølister, er det nødvendigt hele tiden at forbedre sig. Det bliver svært, hvis der både skal betales afgift og udvikling - da nye teknologier og løsninger kræver store investeringer. Der er ikke råd til begge dele i en almindelig landmandsbedrift.
Når miljøøkonomiske vismænd afviser, at CO2-udledningen (lækagen) risikerer at flytte til andre lande, fordi disse nationer også vil nedsætte udledningen, er det en halv sandhed.
Selvfølgelig vil andre lande forbedre sig på CO2-udledningsfronten. Men Danmark kan, hvis der bliver mulighed for det, udvikle sig hurtigere - og derfor stadig ligge i front. Det vil en afgift bremse. Derfor vil der være større lækage med afgift.
Verden har brug for fødevarer. Danske landmænd kan producere dem klimavenligt. Det skal ikke straffes.