sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Den gør det godt på samtlige jordtyper

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Frøstrup Maskinstation arbejder primært i grovfoder og gylle, samt sår, høster og presser en masse halm. Derudover dækker de et stort geografisk område, hvor jordene skifter fra fin sandjord til sort muld og til stiv lerjord. Det stiller krav til maskinernes indstillingsevner, robusthed og features.

- Vi fik til foråret i 2021 leveret en Bednar såmaskine. Det havde vi ikke prøvet før, men vi stod i den situation, at vi skulle prøve noget nyt. Jeg havde kigget på den før, hvor jeg tænkte, at der var fordele, men nok også ulemper. Men vi sprang på, og der er klart flere fordele end ulemper. Faktisk kan jeg ikke komme på nogen ulemper, fortæller Rasmus Berthelsen, medindehaver af Frøstrup Maskinstation.

Såmaskinen, som Frøstrup endte med at vælge, er en OMEGA OO6000 FL, som er en universal såmaskine med todelt beholder og mulighed for at bygge maskinen efter dine behov i forhold til udstyr. Hos Frøstrup Maskinstation har man valgt næsten alt i udstyr, da maskinen skal bruges hos mange forskellige kunder.

rich-media-1
.

- Den her såmaskine er en rigtig god maskinstationsmaskine, fordi den kan alt. Den er udstyret med alt, som den kan udstyres med - stort set. Vi har overvågning på alle tude, frøsåkasse bagpå, gødningsskær, vi kan så frøgræs-udlæg på hver anden og så kan den også samså. Så der er faktisk ikke nogen begrænsninger i denne maskine, forklarer Rasmus Berthelsen.

Den er lige et drys bedre

Selvom Frøstrup Maskinstation har haft såmaskiner af andre mærker, så oplever de, at OMEGA 6000 FL gør det rigtig godt og passer til de opgaver, som de har.

- Den lever til fulde op til vores forventninger. Den gør det, den skal. Vi har haft andre mærker, som også gjorde det, de skulle, men den her er nok lige et drys bedre, fortæller Rasmus Berthelsen og fortsætter:

- Det er en meget robust maskine. Selv efter de første 3000 hektar er der ikke så meget som en stump, der er røget af. Det er jeg lidt imponeret over.

Det er ikke kun robustheden, hvor såmaskinen udmærker sig, for Rasmus Berthelsen fortæller også, at præcisionen i indsåningen gør, at de som maskinstation kan udføre deres opgave godt.

rich-media-2
.

- En anden fordel, som jeg gerne vil nævne, er, at den er helt ufatteligt præcis i indsåning. Det betyder meget, når vi kører mange forskellige, mindre steder, hvor det skal passe med sædekorn hver eneste gang. Der skal ikke være for lidt, og der skal ikke være for meget tilbage.

Selv de gange, hvor der er sædekorn tilbage, er der også tænkt over, at maskinen hurtigt skal kunne omstille sig til en ny opgave, og chaufføren af såmaskinen ikke skal bruge lang tid på at tømme tanken.

- Dertil har den en interessant feature. Hvis der er 30 eller 50 kg tilbage i maskinen, så er det bare et enkelt spjæld, som skal flyttes, og så kan det overskydende blæses ud i en sæk bagved maskinen. Så er den helt ren og klar til næste sted, fortæller Rasmus Berthelsen og tilføjer:

- Det sidste, jeg gerne vil nævne, er den service, som vi har modtaget fra leverandøren (Vinderup Maskiner, afd. Nykøbing M). De har nogle fantastisk dygtige montører, som stort set står til rådighed 24/7. Det betyder ufatteligt meget.