Lyt til artiklen:

Gør rapsen robust før vinter

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Abonnementsartikel

Rapsen er i risiko for næringsstofmangel af næringsstofferne som bor, mangan og molybdæn.

Efter en forholdsvis nem høst og fine etableringsforhold for vinterraps står landmændene nu med pæne og veletablerede raps i en stor del af landet. Der er dog en del variation, for nogle steder har man været udfordret af skybrud, mens andre har måttet kigge langt efter regnskyerne. Begge dele kan udfordre fremspiringen, og derfor står en del marker uens på nuværende tidspunkt.

Priserne på raps er stadig langt over niveau i sammenligning med for 2-3 år siden, så det kan virkelig betale sig at være omhyggelig og optimere på alle parametre, herunder ikke mindst mikronæring.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor gælder det om at lave vurderinger mark for mark og få fastlagt strategien for mikronæring og eventuel eftergødskning i efteråret, skriver Yara i en pressemeddelelse.

Gødningsproducenten Yara har udviklet Vita Brassitrel Pro - mikronæring specielt til raps. Produktet indeholder blandt andet en stor mængde bor, som raps er meget følsom for mangel på.

Tørre vækstbetingelser

Bor optages via vandtransport ind i planten, hvorfor bormangel ofte ses under tørre vækstbetingelser. Endvidere er der også en risiko for mangel, når afgrøden er stresset eller væksten er meget kraftig, hvilket både gælder for bor og alle andre mikronæringsstoffer.

Ved meget kraftig vækst er rødderne ikke i stand til at optage næringsstofferne i takt med afgrødens vækst, hvorfor mangel kan opstå. Det er kun en lille del af jordens borindhold som er tilgængeligt for planterne, og denne tilgængelighed reduceres ved høje reaktionstal.

Ud over bor indeholder YaraVita Brassitrel Pro magnesium, der er et centralt molekyle i klorofyl og dermed har stor indflydelse på fotosynteseeffektiviteten; mangan, der blandt andet modvirker oxidativt stress; molybdæn, der spiller en central rolle i de enzymer, der omsætter kvælstof i planten og calcium, der stabiliserer cellevæggene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At det netop er næringsstofferne produktet der betyder noget for raps, blev understreget ved en gennemgang af 835 planteanalyser udført på danske raps forsøg og rapsmarker for perioden 2007 - 2013.

95 procent af prøverne havde en næringsstofmangel på et eller flere af næringsstofferne bor, mangan og molybdæn, heraf havde 11 procent mangel på alle tre næringsstoffer, mens hele 73 procent af analyserne udviste mangel på bor, skriver Yara i en pressemeddelelse.