Abonnementsartikel

I Danmark ligger ansøgningen om godkendelse af et økologisk bejdsemiddel nu på tredje år i Miljøstyrelsen

De franske myndigheder har med forbløffende hast godkendt det biologiske bejdsningsmiddel Cerall, der kan løse problemerne med hvedestinkbrand i det økologiske jordbrug

Peter Annas, der er administrerende direktør for Lantmännen BioAgri A/B, siger til Maskinbladet, at den hurtige godkendelse af Cerall beror på det store behov, der er for økologisk planteværn.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Myndighederne lavede en særbehandling af registreringsansøgningen for Cerall. Vi havde forventet en meget længere sagsbehandling, fortæller Peter Annas.

Han oplyser, at godkendelsen betyder meget for Lantmännen, der nu har fået Cerall godkendt i ti europæiske lande.

I Danmark ligger en ansøgning om godkendelse af Cerall på tredje år hos Miljøstyrelsen

Den svenske landbrugsavis ATL kunne i juli i år afsløre, at nogle landmænd i Skåne var alt andet end glade for det biologiske bejdsede såsæd fra Lantmännen.

Bønderne hævdede, at udbyttet var faldet markant, efter at markerne var blevet tilsået med vinterhvede af typen Tulsa, der var bejdset med Cerall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lantmännen forklarede dengang den dårlige høst med faktorer som en lavere dosis Cerall, hvis aktive ingrediens er en jordbakterie, og med det kolde vejr.

Desuden spillede en svampesygdom af typen Septoria ind.

Lantmännen oplyste dengang til ATL, at de ramte landmænd blev tilbudt en erstatning på 2.000 kroner pr. hektar og mulighed for en gensåning.

Administrerende direktør Peter Annas siger til Maskinbladet, at Lantmännen tilbød ”good-will” erstatning til de pågældende landmænd.

Han mener i øvrigt, at de faktorer, som spillede ind ved den dårlige høst, var fagligt rigtige, og dermed ikke gav et retfærdigt billede af den bejdsede såsæd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Årets høst af vinterhvede ser rigtig god ud, og det forventer jeg også, at det endelige resultat bliver.