Lyt til artiklen:

Svineproducent med skarp kritik af kommende bæredygtighedscertifikat

00:00
Hastighed: ???x
03:36

Danish Crowns beslutning om at indføre bæredygtighedscertifikat blandt leverandørerne vækker ingen begejstring hos andelshaver Lars Andersen.

Fra nytår skal andelshaverne i Danish Crown løbende indberette grisenes foderforbrug og have et såkaldt bæredygtighedscertifikat. Sker det ikke, koster det dem 10 øre på afregningen i forhold til den fulde afregning, som man ellers ville få.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den beslutning tager leverandør Lars Andersen, Hesselager på Fyn, skarpt afstand fra. Han er stærkt utilfreds med Danish Crowns nye bæredygtighedstiltag, som blev offentliggjort torsdag i forbindelse med den ugentlige prisopdatering, der bød på 0 øre på noteringen, skriver Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse.

- DC spiser os af med en notering som ligger 2,5kroner under den spanske og tyske så jeg synes ærlig talt de skulle bruge kræfterne på at få solgt noget kød, siger den fynske landmand, der sidder i bestyrelsen for Danske Svineproducenter.

Dårlig timing

Lars Andersen synes, det er ekstremt dårlig timing fra Danish Crowns side at komme med deres klima-planer netop nu.

- Vi har haltet efter på notering gennem de halvandet år, og vores omkostninger hober sig op. Det er lige nu, at mange gør op med sig selv, om de skal være griseproducenter fremover. Så er det da en kæmpe frustration, at vores eget slagteri kommer med det her, mens erhvervet styrtbløder, siger Lars Andersen.

- Med til billedet hører også, at Danish Crown i deres strategiplan siden 2018 har lovet os, at vi på noteringen skulle ligge 60 øre over gennemsnittet af de fem største svineproducerende lande i EU. Men vi kan konstatere, at vi lige nu ligger to kr. under, siger andelshaveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crown betaler 10 øre ekstra per kilo bæredygtigt svinekød

Se også:

Danish Crown betaler 10 øre ekstra per kilo bæredygtigt svinekød

Egne penge

Lars Andersen køber ikke Danish Crowns forklaring med, at de belønner landmænd for en bæredygtig produktion og fortællingen om, at leverandørerne får et tillæg på 10 øre pr. kilo.

- De vender det helt på hovedet. De tager de 10 øre, det koster, fra ejernes egne penge, og man kan sige, at de fodrer hunden med dens egen hale. Det er pisk eller gulerod. De bruger vores egne penge på det her, og der er ingen form for dokumentation på, at det vil give en merværdi på vores afsætning, siger han.

- Vi kommer ikke til at tjene en eneste øre på det her, og jeg kan ærlig talt ikke se, hvorfor de skal blande sig i, hvordan jeg fodrer mine grise. Det er mit ansvar at have et lavt foderforbrug. Det eneste vi får ud af det her, er endnu mere administration og bureaukrati, siger Lars Andersen, der savner dokumentation for, hvad effekten af det her vil være, siger svineproducenten.

I bæredygtighedens navn

Danish Crown har i en pressemeddelelse forklaret, at det er slagteriets erklærede mål at producere netto klimaneutralt kød fra 2050 og at halvere klimaaftrykket i 2030.

- Det er første gang, at Danish Crown kontant belønner de landmænd, der gør en ekstra indsats i bæredygtighedens navn. Det er et vigtigt skridt for os, men også et helt naturligt skridt, fordi bæredygtighed bliver et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for ejerservice Danish Crown, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig spiller det godt sammen med projekt Andelstanken 2.0, hvor vi sammen med andelsfoderselskaberne får valgt de foderblandinger, der virker bedst, så vi i fællesskab får optimeret den samlede værdikæde i de kommende år, lyder det fra direktøren.

Hertil siger Lars Andersen:

- Planen om at øge bæredygtigheden i vores produktion er fin nok, men det hjælper jo ikke, hvis der ikke er nogen griseproducenter tilbage til at være bæredygtige.