Lyt til artiklen:

Danish Crown betaler 10 øre ekstra per kilo bæredygtigt svinekød

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Det er Danish Crowns erklærede mål at producere netto klimaneutralt kød fra 2050 og at have halveret klimaaftrykket i 2030. Nu er koncernen klar til at belønne de leverandører, der har et bæredygtighedscertifikat, og som løbende indberetter deres foderforbrug, da det er en vigtig del af grundlaget for at gøre livscyklus-beregningerne endnu mere præcise. Og et lavt og klimaeffektivt foderforbrug er centralt i arbejdet med at nedbringe klimaaftrykket, lyder det fra slagterigiganten.

- Det er første gang, at Danish Crown kontant belønner de landmænd, der gør en ekstra indsats i bæredygtighedens navn. Det er et vigtigt skridt for os, men også et helt naturligt skridt, fordi bæredygtighed bliver et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden. Samtidig spiller det godt sammen med vores projekt Andelstanken 2.0, hvor vi sammen med andelsfoderselskaberne får valgt de foderblandinger, der virker bedst, så vi i fællesskab får optimeret den samlede værdikæde i de kommende år, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for ejerservice i Danish Crown.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ejerne kan vælge at bruge Danish Crowns E-kontrol - det såkaldte "Danish Crown Data", som er rullet ud til andelsejere, der står for produktionen af over otte millioner slagtegrise i Danmark. Her kan Danish Crown følge grisens vej fra stalden til køledisken.

Generelt udgør foderforbruget en betydelig klimabelastning i griseproduktionen, og derfor er tillægget en vigtig del af arbejdet med at styrke opmærksomheden mod det rette valg af foder ude på gårdene.

- Ejerne af andelsvirksomhederne sidder i fællesskab på værdikæden fra foder til bacon og dermed et fantastisk udgangspunkt for at kunne dokumentere bæredygtigheden og klimaaftrykket. Det er et enormt vigtigt signal at sende, at landmændene i fællesskab er blevet enige om at arbejde målrettet for en mere bæredygtige produktion, siger Nicolaj Nørgaard.

Som andelsvirksomhed er det de danske landmænd, der ejer Danish Crown. Ifølge koncernen giver det en unik adgang til at påvirke hele værdikæden i en mere bæredygtig retning. Det har bidraget til, at Danish Crown siden 2005 har sænket klimaudledningen på et kg. grisekød med omkring 30 procent.

- Vi er helt klar over, at 10 øre pr. kg. grisekød ikke er et altafgørende beløb for den enkelte landmand. Men det er vigtigt for os at sende et signal om, hvor afgørende det er, at griseproduktionen fortsætter den flotte udvikling på bæredygtighedsfronten. Og vi er åbne for at brede ordningen ud med flere tiltag end bare bæredygtigt foder i fremtiden, siger Erik Bredholt, formand for Danish Crown.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tillægget indføres med virkning fra den 1. januar 2023, og Danish Crowns andelsejere kan indtaste oplysningerne om deres foder i Danish Crown Data.